fbpx
Kalendar trudnoće

19. nedelja trudnoće – Kalendar trudnoće

19. nedelja trudnoće – Sada ste na sredini drugog trimestra. U ovoj fazi, glavni organi bebe su se razvili i nastavljaju da sazrevaju. Pokreti mogu biti uočljiviji, a trudnica će možda da oseća Brakston-Hiksove kontrakcije. Ovo je takođe vreme kada bi trebalo da uskoro planirate ultrazvučni pregled, kako bi utvrdili kako trudnoća napreduje.

19 nedelja trudnoće koji je to mesec? To je peti mesec trudnoće!

5. mesec trudnoće – 19. nedelja trudnoće – Buduća mama

Materica je tik ispod pupka, svakim danom se sve više uvećava i zauzima prostor jer beba raste. Kao rezultat toga, moguće je da će se u ovom periodu javiti povremeno malo jači bolovi usled istezanja ligamenata. Ligamentni bol ćete osećati kao dosadan i oštar, probadajući bol. Trudite se da ne pravite nagle pokrete i kada god osetite bolove, lezite i umirite se dok se ne smire.

Ako osećate bol koji se prostire preko celog stomaka i ne prestaje, da se stomak steže povremeno ili je sve vreme tvrd, obavezno se obratite lekaru.

Kako ćete se osećati? 19. nedelja trudnoće iskustva

19. nedelja trudnoće

Od ove nedelje, nije ništa čudno ako se povremeno osećate nestabilno na nogama. Vaš centar gravitacije se menja. Činiće vam se teže da hodate uzbrdo i nizbrdo, možda ćete se bojati da ne padnete. Radi sigurnosti, uvek gledajte da se pridržavate za rukohvate i gledajte ispred sebe dok koračate. Moguća je i pojava bolova u leđima, kao posledica uvećanog stomaka. Pročitajte više o Bolu u leđima u trudnoći!

Najbolje je da nosite obuću sa nižom ortopedskom petom. Ravna obuća će vam biti neudobna koliko i ona na štiklu i neće prijati vašim leđima.

Zapušen nos je normalan tokom drugog trimestra. Sluzokoža nosa bubri zbog veće prokrvljenosti i dolazi do zapušenosti, ali i mogućeg krvarenja iz nosa. Pročitajte više o Rinitisu u trudnoći!

Grčevi u nogama će početi da vas muče i pratiće vas do kraja trudnoće. Oni su rezultat povećanja težine materice i njenog pritiska na vene. Ukoliko vas grč probudi u toku noći, probajte da savijate stopalo, dok grč ne popusti. Kod ovog problema, najviše će vam pomoći unošenje velikih količina magnezijuma u organizam.

Pratimo bebin razvoj u petom mesecu trudnoće – 19. nedelja trudnoće 

Ove nedelje na bebinoj koži počinje da se stvara ”verniks” – beli sirasti maz koji pokriva kožu vaše bebe, kako bi je zaštitio od vodene sredine u kojoj će provesti još nekoliko meseci. Verniks će kožu održati mekom i gipkom do izlaska u spoljni svet. On služi da:

  • pomogne bebi da prođe kroz porođajni kanal – ima funkciju lubrikanta,
  • stvara vodootporni sloj koji štiti bebu od plodove vode,
  • pomaže sprečavanju infekcije,
  • pomaže bebi da reguliše telesnu tempreraturu,
  • hidrira bebinu kožu i
  • pomaže pri zarastanju rana.

Bebin mozak je sada u fazi formiranja centara za čula mirisa, ukusa, sluh, vid i dodir. Formira se i otisak prsta bebe, koji će predstavljati jedinstveni otisak na svetu.

Ukoliko očekujete devojčicu, ona je do sada već proizvela 6.000.000 jajnih ćelija, ali će se ovaj broj smanjiti na 4.000.000 već u trenutku kada se bude rodila.

Blizanačka trudnoća – 19 nedelja trudnoće

Možda ne bi bilo loše da počnete da razmišljate o tome kog pedijatra želite da deca imaju. Da li ćete se odlučiti za dom zdravlja u blizini, neki dalje ili ćete ih voditi privatno. Imajte na umu da će se blizanci možda roditi koju nedelju ranije, ali i da ćete više puta samo u prvoj godini ići zbog redovnih pregleda i obavezne vakcinacije.

Usporite tempo, jer iako se možda sada dobro osećate, ipak nosite dve bebe. Uveče se trudite da odmarate što više, priuštite sebi toplu kupku, dobar film i omiljeni kolač. Ako već niste, počnite da razmišljate o imenima za bebe. Da li želite da se uklapaju ili da budu potpuno različita.

kolika je beba u 19. nedelji trudnoće
slike sa ultrazvuka u 19. nedelji trudnoće
Sliku poslala Zorana Bes – Luna 18+ nedelja

Devetnaesta nedelja trudnoće – telo mame i bebe

Promene na telu – 19 nedelja trudnoće

Materica vam je sada odmah ispod pupka. Nastavljate da stalno dobijate na težini, a uskoro kreće i period najubrzanijeg povećanja telesne težine. Imajte na umu da postoje razlike od žene do žene, pa je najbolje da težinu pratite onako kako vas doktor savetuje isključivo prema vašoj ranijoj težini i visini.

Beba – 19. nedelja

Ove nedelje beba je duga 15 centimetara i teška 240 grama. Može se porediti sa veličinom kokosa kada mu se ukloni kora. Bebin rast se neće zaustaviti u skorije vreme. Naprotiv, od sada, pa dok se ne rodi, njena veličina će se povećati više od 15 puta.

Pogledajte tabelu težine i dužine fetusa po nedeljama trudnoće!

Partneri i 19 nedelja trudnoće

Moguće je da vaša partnerka već oseća udarce bebe, a vi gorite od želje da dočekate i osetite isto. Strpite se još koji dan ili nedelju. Potrebno je da fetus još poraste pre nego što budete mogli da i vi primetite pokrete. Mnogo je faktora koji utiču na to kada će se spolja osetiti pokreti bebe. Sve zavisi od: debljine kože trudnice, koliko ima kilograma, koje je doba dana, da li se posteljica nalazi na prednjem ili na zadnjem zidu i položaja bebe u stomaku.

Saveti – devetnaesta nedelja trudnoće

Mnoge žene se pitaju da li je bezbedno da putuju u trudnoći. Putovanje je sasvim bezbedno u ovom periodu, niste se suviše ugojili, osećate se relativno dobro i prošla je opasnost od spontanog pobačaja. Na putu gorušica, mučnina, nadimanje i loše varenje mogu biti posebno izraženi.

Pročitajte više o Putovanju u trudnoći!

Literatura:

  1. WebMD: Your Pregnancy Week by Week: Weeks 17-20 – https://www.webmd.com/baby/guide/your-pregnancy-week-by-week-weeks-17-20
  2. BabyCenter.com: https://www.babycenter.com/pregnancy/week-by-week/19-weeks-pregnant
  3. Obstetrics&Gynaecology: https://obgyn.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/jog.14103

Objavljen: 8. septembar 2011. godine, ažuriran: 7.februar 2023. godine

Midas

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button