fbpx
Kalendar trudnoće

17. nedelja trudnoće – Kalendar trudnoće

Četvrti mesec trudnoće – 4. nedelja

4. mesec trudnoće – 17. nedelja trudnoće – Buduća mama

17. nedelja trudnoće – Ukoliko radite u stresnom okruženju, veoma je važno da smanjite nivo stresa i  nekako ga kanališete. Stres može imati poguban uticaj na trudnoću i porođaj. Postoje studije kkoje pokazuju da stres može doprineti prevremenom porođaju, naročito ako ste izloženi visokom nivou stresa u periodu između 18 i 20. nedelje.

Najvažnije je da brinete prvenstveno o sebi, odmarate kada god je to moguće i vežbate (ako vam je dozvoljeno). Ukoliko se osetite previše uznemireno, razgovarajte sa lekarom o tome šta možete da preduzmete. Moguće je da će vam preporučiti prenatalnu jogu ili meditaciju. Takođe je jako bitno, da komunicirate sa partnerom, što će vam sigurno pomoći da se opustite. 

Kako ćete se osećati? 17. nedelja trudnoće iskustva

17. nedelja trudnoće

Zbog stalnog vaginalnog sekreta mlečne boje, ne bi bilo loše da počnete da nosite dnevne uloške. Osećaćete se mnogo prijatnije i nećete brinuti o ovoj pojavi. Nemojte brinuti ako sekreta ima u izobilju, važno je da nema tragova krvi u njemu. Tamponi nisu bezbedni za upotrebu u trudnoći i nemojte ih nikako koristiti u ovom periodu.

Svako peckanje i svrab znak su vaginalne infekcije ili polno prenosivih bolesti, pa se odmah obratite lekaru kako bi vam dao odgovarajuću terapiju.

Može se dogoditi da osećate povremeno po koji bebin pokret. U nedeljama koje su pred vama, pokreti će postati sve jači i učestaliji.

Danilo Marija Misic Mladenovic. 163
Sliku poslala Marija Misić Mladenović – Danilo 16+5 nedelja

Pratimo bebin razvoj u četvrtom mesecu trudnoće! – 17. nedelja trudnoće

Beba ima puno prostora po kom se kreće i veoma je aktivna. Hrskavice koje ssačinjavaju njen kostur, počinju da se transformišu u kosti. Beba će u nedeljama koje dolaze početi da dobija slojeve masnoće, mada se u ovom trenutku sastoji prvenstveno od vode.

17.nedelja 02

Iako vam je verovatno čudno da se još uvek naviknete da je ovaj mališa tu, on već sada može da oseća dodire po stomaku. Oni mu pomažu da se oseća bezbedno i zaštićeno unutar materice. Kasnije ćete primećivati razliku, kada se bude pomerao i bio uznemiren, maženje stomaka će ga smirivati.

Beba počinje i da čuje, mada još uvek ne zna da razazna i pamti glasove. Sposobna je i da čuje muziku u stomaku i to je može smirivati. Ako imate prilike, trudnite se da što češće puštate umirujuću muziku i pevate bebi.

kolika je beba u 17. nedelji trudnoće

Sedamnaesta nedelja trudnoće – telo mame i bebe

Promene na telu – 17. nedelja trudnoće

Materica počinje da se menja i sada više ima oblik jajeta nego oblik lopte. Postepeno raste i zauzima sve veći prostor karlice i abdomena. Dok se to dešava, ona creva i druge organe gura u stranu. Do sada se stomak već verovatno primećuje, retke trudnice će imati priliku da sakriju trudnoću još par nedelja. Do sada bi materica trebalo da je još uvek ispod pupka, tako da bi stomak trebalo da se primećuje samo u donjem delu.

Beba u 17. nedelji

Ove nedelje beba je duga oko 13 centimerara i teška svega 130 grama. Da možete da držite bebu, ona bi mogla da stane u vaš dlan.

Pogledajte tabelu težine i dužine fetusa po nedeljama trudnoće!

Saveti – sedamnaesta nedelja trudnoće

Može se dogoditi da tokom drugog tromesečja imate problem sa otokom, upalom. Bolom i ukočenošću prstiju i zglobova. Ovo je česta pojava u trudnoći, delom i zbog sklonosti ka oticanju. Većina žena će simptome primetiti u drugom tromesečju kada počinje i zadržavanje tečnosti.

Dobra vest je da će se simptomi sami povući ubrzo nakon porođaja. Može se dogoditi i da osećate bol i nelagodnost u večernjim satima. Da biste ublažili simptome, ne bi bilo loše da:

  • Počnete da koristite anatomsku tastaturu i
  • Pravite češće pauze, kako bi protegli ruke.

Ako ovaj problem počne da vas ometa u svakodnevnom funkcionisanju, lekar će primeniti i ozbiljnije mere. Fizikalna terapija može da pomogne u toku trudnoće.

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker