fbpx
Kalendar trudnoće

17. nedelja trudnoće

 Četvrti mesec trudnoće – 4. nedelja

Vi ste buduća mama! – 17. nedelja trudnoće

Ukoliko radite u stresnom okruženju, veoma je važno da smanjite nivo stresa i nekako ga kanališete. Stres može imati poguban uticaj na trudnoću i porođaj. Postoje studije kkoje pokazuju da stres može doprineti prevremenom porođaju, naročito ako ste izloženi visokom nivou stresa u periodu između 18 i 20. nedelje.

Najvažnije je da brinete prvenstveno o sebi, odmarate kada god je to moguće i vežbate (ako vam je dozvoljeno). Ukoliko se osetite previše uznemireno, razgovarajte sa lekarom o tome šta možete da preduzmete. Moguće je da će vam preporučiti prenatalnu jogu ili meditaciju. Takođe je jako bitno, da komunicirate sa partnerom, što će vam sigurno pomoći da se opustite. 

{loadmodule mod_banners,Banner google u članku}

Kako ćete se osećati 17. nedelje trudnoće?

Zbog stalnog vaginalnog sekreta mlečne boje, ne bi bilo loše da počnete da nosite dnevne uloške. Osećaćete se mnogo prijatnije i nećete brinuti o ovoj pojavi. Nemojte brinuti ako sekreta ima u izobilju, važno je da nema tragova krvi u njemu. Tamponi nisu bezbedni za upotrebu u trudnoći i nemojte ih nikako koristiti u ovom periodu.

Svako peckanje i svrab znak su vaginalne infekcije ili polno prenosivih bolesti, pa se odmah obratite lekaru kako bi vam dao odgovarajuću terapiju.

Može se dogoditi da osećate povremeno po koji bebin pokret. U nedeljama koje su pred vama, pokreti će postati sve jači i učestaliji.

Sliku poslala Marija Misić Mladenović – Danilo 16+5 nedelja

Pratimo bebin razvoj u četvrtom mesecu trudnoće!

Beba ima puno prostora po kom se kreće i veoma je aktivna. Hrskavice koje ssačinjavaju njen kostur, počinju da se transformišu u kosti. Beba će u nedeljama koje dolaze početi da dobija slojeve masnoće, mada se u ovom trenutku sastoji prvenstveno od vode.

{loadmodule mod_banners,Banner google u članku}

Iako vam je verovatno čudno da se još uvek naviknete da je ovaj mališa tu, on već sada može da oseća dodire po stomaku. Oni mu pomažu da se oseća bezbedno i zaštićeno unutar materice. Kasnije ćete primećivati razliku, kada se bude pomerao i bio uznemiren, maženje stomaka će ga smirivati.

Beba počinje i da čuje, mada još uvek ne zna da razazna i pamti glasove. Sposobna je i da čuje muziku u stomaku i to je može smirivati. Ako imate prilike, trudnite se da što češće puštate umirujuću muziku i pevate bebi.

 

Bavimo se merama bebe i trudnice u četvrtom mesecu trudnoće!

Vaše telo

Materica počinje da se menja i sada više ima oblik jajeta nego oblik lopte. Postepeno raste i zauzima sve veći prostor karlice i abdomena. Dok se to dešava, ona creva i druge organe gura u stranu. Do sada se stomak već verovatno primećuje, retke trudnice će imati priliku da sakriju trudnoću još par nedelja. Do sada bi materica trebalo da je još uvek ispod pupka, tako da bi stomak trebalo da se primećuje samo u donjem delu.

Vaša beba

Ove nedelje beba je duga oko 13 centimerara i teška svega 130 grama. Da možete da držite bebu, ona bi mogla da stane u vaš dlan.

Pogledajte tabelu težine i dužine fetusa po nedeljama trudnoće!

Još saveta za 17. nedelju trudnoće

Može se dogoditi da tokom drugog tromesečja imate problem sa otokom, upalom. Bolom i ukočenošću prstiju i zglobova. Ovo je česta pojava u trudnoći, delom i zbog sklonosti ka oticanju. Većina žena će simptome primetiti u drugom tromesečju kada počinje i zadržavanje tečnosti.

Dobra vest je da će se simptomi sami povući ubrzo nakon porođaja. Može se dogoditi i da osećate bol i nelagodnost u večernjim satima. Da biste ublažili simptome, ne bi bilo loše da:

  • Počnete da koristite anatomsku tastaturu i
  • Pravite češće pauze, kako bi protegli ruke.

Ako ovaj problem počne da vas ometa u svakodnevnom funkcionisanju, lekar će primeniti i ozbiljnije mere. Fizikalna terapija može da pomogne u toku trudnoće.

Prethodna – 16. nedelja trudnoće
 
 
Za sve nedelje kliknite na baner ispod! ⇓
{loadmodule mod_random_image,KALENDAR TRUDNOĆE 2018.}
{loadmodule mod_banners,Banner google u članku}

Save

Save

Related Articles