fbpx
Kalendar trudnoće

16. nedelja trudnoće – Kalendar trudnoće

Četvrti mesec trudnoće – 3. nedelja

4. mesec trudnoće – 16. nedelja trudnoće – Buduća mama

16. nedelja trudnoće – Garderoba za trudnice – Do sada već verovatno morate da kombinujete garderobu koju ste ranije nosili sa trudničkom ili da bar držite raskopčano dugme na pantalonama. Ukoliko vam ovo nije prva trudnoća, može se dogoditi da imate priličan stomak do sada. Neke prodavnice nude garderobu za ceo period do kraja trudnoće, dok u drugim imate izhbor garderobe po odvojeno za drugo, a odvojeno za treće tromesečje. Veličina garderobe verovatno odgovara onom broju koji ste nosili i pre trudnoće, ako dobijate predviđen broj kilograma. Ako se previše gojite, moraćete da kupujete veće brojeve garderobe.

Pokreti ploda – Da li ste do sada uspeli da osetite pokrete ploda u stomaku? Ovaj osećaj prvih bebinih pokreta, mnoge žene opisuju kao leptira ili migoljenje. Možda vam se učini da je rano pa pomislite da su to creva ili gasovi. Ukoliko još ništa ne osećate – ne brinite, moguće je da ćete prvi put pokrete osetiti tek za mesec dana.

 15 nedelja 6 dana

Kako ćete se osećati? 16. nedelja trudnoće iskustva

Mučnina, umor i povraćanje su prošlost za veliku većinu trudnica. Sada bi trebalo da počnete da se osećate prilično dobro i sa dovoljno energije, a uz to stomak još uvek nije toliko veliki da bi vam smetao. Prijatelji i porodica će početi da vam govore da ste se prolepšali i da prosto ”sijate”. Koža će vam izgledati ružičastije nego inače, a ovo je posledica povećanog volumena krvi i hormonskih promena. Iste te hormonske promene dovode do toga i da vam nokti i kosa prosto bujaju. Nažalost ove promene se neće zadržati i nakon trudnoće.

16. nedelja trudnoćeZapušen nos je još jedan problem koji se javlja kod oko 30% trudnica. Čak i ukoliko niste bolesni i nemate alergiju, moguće je da va m nos stalno bude zapušen ili curi.

Pročitajte više o Rinitisu u trudnoći!

Pojačan vaginalni sekret je normalna pojava u trudnoći. Ukoliko nije promenje boje ili mirisa, nema potrebe da brinete. Normalan vaginalni sekret je bez mirisa ili je vrlo blagog mirisa, providan do beličast.

Pratimo bebin razvoj u četvrtom mesecu trudnoće – 16. nedelja trudnoće

Tokom 16. nedelje, mišići lica vaše bebe su dovoljno razvijeni da je sposobna da počne da pravi grimase, da se osmehuje i bude namrštena. Iako još uvek nema kontrolu nad izrazima lica, to će se promeniti tokom narednih nedelja. Beba je sada u stanju da glavu drži malo ravnije nego ranije. Njene oči se još više pomeraju ka korenu nosa i zauzeće mesto na kome će i ostati. Uši se takođe polako pozicioniraju na mesto na kom i treba da se nalaze. Počinje da raste kosa, ali sve do porođaja nećete moći da saznate koje je boje. Čak i ako bude rođena sa puno kose, tokom prvih nekoliko meseci života, njena kosa može opadati i menjati boju u potpunosti.

Po prvi put tokom razvoja, bebino telo je duže od njene glave i svakim danom će postajati sve proporcionalnije.

Pupčana vrpca je čvrsto vezana za bebin stomak u ovom trenutku i pruža joj vitalne hranljive materije. Od ovog perioda, nadalje, beba će svoj razvoj usmeriti prvenstveno na razvoj cirkulacije.

U ovom periodu njeno srce pumpa 25 litara krvi dnevno, što je prilično impresivan podatak, obzirom da se radi o nekom ko je manji od grejpfruta.

16.nedelja 02

kolika je beba u 16. nedelji trudnoće

Šesnaesta nedelja trudnoće – telo mame i bebe

Promene na telu – 16. nedelja trudnoće

Recite zbogom struku! Pokušajte da ne brinete – on će se vratiti nekoliko nedelja nakon porođaja. Većina trudnica proslavlja svoj novi izgled. U svakom slučaju više nećete biti u mogućnosti da sakrijete svoju trudnoću. Do sada ste se ugojile 2.5 do 4 kilograma. Neke trudnice dobijaju više kilograma, neke manje i postoji mnogo varijabilnosti oko toga u kom periodu ćete se gojiti koliko. Ukoliko ste zabrinuti oko svoje telesne težine, bilo da mislite da nedovoljno ili previše dobijate, konsultujte se sa lekarom. On vam može ublažiti sve strahove koje imate.

Beba u 16. nedelji

Ove nedelje vaša beba je veličine manga – ima između 11 i 12 centimetara i teška je kao čokolada – oko 100 grama. U narednih nekoliko nedelja, ona će udvostručiti svoju težinu i porašće više nego duplo u dužinu.

Pogledajte tabelu težine i dužine fetusa po nedeljama trudnoće!

Saveti – šesnaesta nedelja trudnoće

U ovom periodu, ženama je obično povećan libido. Vaš partner će biti prijatno iznenađen promenama tokom drugog trimestra. Neke trudnice kažu da je vođenje ljubavi u tom periodu pravo zadovoljstvo.

S druge strane, nekim trudnicama je neprijatno da vode ljubav tokom trudnoće. U oba slučaja razgovarajte otvoreno sa svojim partnerom. Uvek možete ostati bliski i razmenjivati nežnosti putem maženja i ljubljenja.

 

Save

Related Articles

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker