fbpx
Kalendar trudnoće

16. nedelja trudnoće

Četvrti mesec trudnoće – 3. nedelja

Vi ste buduća mama! – 16. nedelja trudnoće

Garderoba za trudnice – Do sada već verovatno morate da kombinujete garderobu koju ste ranije nosili sa trudničkom ili da bar držite raskopčano dugme na pantalonama. Ukoliko vam ovo nije prva trudnoća, može se dogoditi da imate priličan stomak do sada. Neke prodavnice nude garderobu za ceo period do kraja trudnoće, dok u drugim imate izhbor garderobe po odvojeno za drugo, a odvojeno za treće tromesečje. Veličina garderobe verovatno odgovara onom broju koji ste nosili i pre trudnoće, ako dobijate predviđen broj kilograma. Ako se previše gojite, moraćete da kupujete veće brojeve garderobe.

{loadmodule mod_banners,Banner google u članku}

Pokreti ploda – Da li ste do sada uspeli da osetite pokrete ploda u stomaku? Ovaj osećaj prvih bebinih pokreta, mnoge žene opisuju kao leptira ili migoljenje. Možda vam se učini da je rano pa pomislite da su to creva ili gasovi. Ukoliko još ništa ne osećate – ne brinite, moguće je da ćete prvi put pokrete osetiti tek za mesec dana.

 

Kako ćete se osećati 16. nedelje trudnoće?

Mučnina, umor i povraćanje su prošlost za veliku većinu trudnica. Sada bi trebalo da počnete da se osećate prilično dobro i sa dovoljno energije, a uz to stomak još uvek nije toliko veliki da bi vam smetao. Prijatelji i porodica će početi da vam govore da ste se prolepšali i da prosto ”sijate”. Koža će vam izgledati ružičastije nego inače, a ovo je posledica povećanog volumena krvi i hormonskih promena. Iste te hormonske promene dovode do toga i da vam nokti i kosa prosto bujaju. Nažalost ove promene se neće zadržati i nakon trudnoće.

Zapušen nos je još jedan problem koji se javlja kod oko 30% trudnica. Čak i ukoliko niste bolesni i nemate alergiju, moguće je da va m nos stalno bude zapušen ili curi.

Pročitajte više o Rinitisu u trudnoći!

Pojačan vaginalni sekret je normalna pojava u trudnoći. Ukoliko nije promenje boje ili mirisa, nema potrebe da brinete. Normalan vaginalni sekret je bez mirisa ili je vrlo blagog mirisa, providan do beličast.

 {loadmodule mod_banners,Banner google u članku}

Pratimo bebin razvoj u četvrtom mesecu trudnoće!

Tokom 16. nedelje, mišići lica vaše bebe su dovoljno razvijeni da je sposobna da počne da pravi grimase, da se osmehuje i bude namrštena. Iako još uvek nema kontrolu nad izrazima lica, to će se promeniti tokom narednih nedelja. Beba je sada u stanju da glavu drži malo ravnije nego ranije. Njene oči se još više pomeraju ka korenu nosa i zauzeće mesto na kome će i ostati. Uši se takođe polako pozicioniraju na mesto na kom i treba da se nalaze. Počinje da raste kosa, ali sve do porođaja nećete moći da saznate koje je boje. Čak i ako bude rođena sa puno kose, tokom prvih nekoliko meseci života, njena kosa može opadati i menjati boju u potpunosti.

Po prvi put tokom razvoja, bebino telo je duže od njene glave i svakim danom će postajati sve proporcionalnije.

Pupčana vrpca je čvrsto vezana za bebin stomak u ovom trenutku i pruža joj vitalne hranljive materije. Od ovog perioda, nadalje, beba će svoj razvoj usmeriti prvenstveno na razvoj cirkulacije.

U ovom periodu njeno srce pumpa 25 litara krvi dnevno, što je prilično impresivan podatak, obzirom da se radi o nekom ko je manji od grejpfruta.

Bavimo se merama bebe i trudnice u četvrtom mesecu trudnoće!

Vaše telo

Recite zbogom struku! Pokušajte da ne brinete – on će se vratiti nekoliko nedelja nakon porođaja. Većina trudnica proslavlja svoj novi izgled. U svakom slučaju više nećete biti u mogućnosti da sakrijete svoju trudnoću. Do sada ste se ugojile 2.5 do 4 kilograma. Neke trudnice dobijaju više kilograma, neke manje i postoji mnogo varijabilnosti oko toga u kom periodu ćete se gojiti koliko. Ukoliko ste zabrinuti oko svoje telesne težine, bilo da mislite da nedovoljno ili previše dobijate, konsultujte se sa lekarom. On vam može ublažiti sve strahove koje imate.

Vaša beba

Ove nedelje vaša beba je veličine manga – ima između 11 i 12 centimetara i teška je kao čokolada – oko 100 grama. U narednih nekoliko nedelja, ona će udvostručiti svoju težinu i porašće više nego duplo u dužinu.

Pogledajte tabelu težine i dužine fetusa po nedeljama trudnoće!

Još saveta za 16. nedelju trudnoće

U ovom periodu, ženama je obično povećan libido. Vaš partner će biti prijatno iznenađen promenama tokom drugog trimestra. Neke trudnice kažu da je vođenje ljubavi u tom periodu pravo zadovoljstvo.

S druge strane, nekim trudnicama je neprijatno da vode ljubav tokom trudnoće. U oba slučaja razgovarajte otvoreno sa svojim partnerom. Uvek možete ostati bliski i razmenjivati nežnosti putem maženja i ljubljenja.

Prethodna – 15. nedelja trudnoće
 
 
Za sve nedelje kliknite na baner ispod! ⇓
{loadmodule mod_random_image,KALENDAR TRUDNOĆE 2018.}
{loadmodule mod_banners,Banner google u članku}

Save

Related Articles