fbpx
Kalendar trudnoće

15. nedelja trudnoće – Kalendar trudnoće

Četvrti mesec trudnoće – 2. nedelja

4. mesec trudnoće – 15. nedelja trudnoće – Buduća mama! 

15. nedelja trudnoće – Infekcije urinarnog trakta su veoma česte u trudnoći. Ponekad su blage i nije potrebna posebna terapija, ali znaju da budu i uporne i ozbiljne. Infekcije su u ovom periodu česte i zbog toga jer su mišići bešike opušteni zbog povećanog dejstva progesterona. Materica može pritiskati bešiku i izaziva da mokraća sporije teče, što rezultira akumuliranjem bakterija. Neke žene imaju više urina tokom trudnoće, koji takođe može da doprinese pojavi infekcije.

Pročitajte više o Infekcijama urinarnog trakta u trudnoći!

Kako ćete se osećati? 15. nedelja trudnoće iskustva

Ove nedelje definitivno počinjete da se osećate ”trudno”. Nekim ženama je teško da se naviknu na ovo stanje.

15. nedelja trudnoće

Može se desiti da u ovom periodu počne da vam se pojavljuje pojačan sekret. Ukoliko nije promenjene boje i mirisa, nema potrebe da odlazite na lekarski pregled. To je sasvim normalna pojava u trudnoći. Može vam biti neprijatno, pa ne bi bilo loše da počnete sa redovnom upotrebom dnevnih uložaka ili komadića vate, kako bi vam bilo udobnije.

Nije retka pojava ni da se budite zapušenog nosa, ponekad i sa blagim krvarenjem iz jedne ili obe nozdrve. Ovo je posledica oticanja sluznice nosa, koja je rezultat hormonskih promena.

Pročitajte više o rinitisu u trudnoći!

Vodite računa o svom imunitetu tokom trudnoće. Trudnice su sklonije prehladama, pa pratite da unosite dovoljno vitamina i dijetetskih suplemenata.

Pratimo bebin razvoj u četvrtom mesecu trudnoće – 15. nedelja trudnoće

Ukoliko biste mogli da zavirite u stomak da izbliza pogledate bebu, videli biste da se krvni sudovi i dalje jasno vide ispod njene tanke kože. Kosti bebe počinju da jačaju i nastaviće da ojačavaju tokom narednih nedelja. Većinu vremena beba provodi vežbajući da udiše i izdiše amnionsku tečnost. Sam taj čin pomoći će bebi da savlada tehniku disanja kad se rodi.

Lanugo – Počinju da se pojavljuju sitne dlačice preko celog bebinog tela. Celo telo je prekriveno, osim tabana, dlanova, polnog organa i unutrašnje strane prstiju ruku i nogu. Ove dlačice se zovu lanugo i služe da zaštite nežnu bebinu kože od plodove vode u kojoj provodi vreme. Počinju da opadaju u 8.mesecu trudnoće, samo se poneka zadrži duže, ali opadne ubrzo nakon rođenja.

Beba ove nedelje možda već sisa palac u stomaku.

15.nedelja 02

 

kolika je beba u 15. nedelji trudnoće

Petnaesta nedelja trudnoće – telo mame i bebe 

Promene na telu – 15. nedelja trudnoće

Donji stomak vam je blago nadut. Do ovog perioda bi trebalo da ste se ugojili maksimalno oko 3 kilograma. Verovatno da je stomak pozicioniran isključivo ispod pupka. Materica je još uvek prilično nisko i nalazi se u visini kukova. Lekar će od ove nedelje početi da meri visinu fundusa materice, odnosno rastojanje od vrha materice do pubične kosti. I na ovaj način, on proverava da li beba dobro napreduje.

Beba u 15. nedelji

Vaša beba je dugačka oko 10 cm i teška oko 70 grama.

Pogledajte tabelu težine i dužine fetusa po nedeljama trudnoće!

Saveti – petnaesta nedelja trudnoće

Ukoliko smatrate da je potrebno da popijete neki lek, najbolje je da se konsultujete sa lekarom. Neki lekovi u trudnoći nisu zabranjeni, ali nisu ni preporučljivi, dok postoje oni koji vam mogu spasiti bebu i vas i sačuvati trudnoću. Svakako je bitno da napravite dobar izbor kako ne biste naškodili ni sebi ni bebi.

Pročitajte više o sigurnosti lekova u trudnoći!

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker