fbpx
Kalendar trudnoće

14. nedelja trudnoće – Kalendar trudnoće

Četvrti mesec – 1. nedelja

4. mesec trudnoće – 14. nedelja trudnoće – Buduća mama

14. nedelja trudnoće – Imajte na umu, da sve što stavite na i u svoje telo može proći kroz zid posteljice i uticati na vašu bebu. To ne uključuje samo hranu, već i stvari koje dolaze u kontakt sa kožom ili ih udišete, kao što su preparati protiv celulita ili kućna hemija. U ovom trenutku je važnije, više nego bilo kada povesti računa o korišćenju sredstava za čišćenje.

Zdrava ishrana, izbegavanje alkohola i cigareta su od vitalnog značaja za zdravlje vašeg budućeg deteta.

Povedite računa i da se zaštitite od toxoplazmoze. To ćete učiniti tako što ćete strogo voditi računa o pranju povrća i pranju ruku pri pripremanju mesa. Meso je bitno dobro termički obraditi. Takođe, ukoliko imate mačku, izbegavajte da joj čistite pesak il ito činite sa rukavicama. Pročitajte više o toksoplazmozi!

Kako ćete se osećati? 14. nedelja trudnoće iskustva

14. nedelja trudnoće
14. nedelja trudnoće

 Bez obzira na to što stomak postaje sve veći, u 14. nedelji ćete početi da osećate da imate sve više energije. Konsultujte se sa vašim ginekologom i ukoliko vam dozvoli, nema prepreka da počnete sa programom laganih vežbi. Ukoliko se dobro osećate, a i ranije ste se bavili fizičkim aktivnostima, prijaće vam da nastavite i u trudnoći.

Važno je da smanjite tempo i bavite se laganom rekreacijom. Zbog povećanog nivoa hormona u telu, bićete skloniji povredama. Naročito tokom trećeg tromesečja kada telo počinje da oslobađa relaktin. Relaktin pomaže da se omekša i produži grlić materice i deo tela oko pubične kosti. Ovo će pomoći da porođaj što lakše prođe. Međutim, to povećava i mogućnost povrede pri padu ili iznenadnom pokretu. Pročitajte više o Vežbanju u trudnoći!

Opstipacija – Ono što ćete možda primetiti je pojava zatvora. Opstipacija je česta pojava u trudnoći i često se javlja zbog povećane količine gvožđa koje telo troši kako bi snabdelo bebu krvlju. Srećom postoji mnogo načina da se opstipacija ublaži.

Hronična opstipacija može dovesti do pojave hemoroida ili ih pogoršati tokom trudnoće. Prvo, i najvažnije, je da pijete puno vode, zatim unosite vlaknastu hranu i da se krećete koliko god je to moguće. Pročitajte više o pojavi zatvora u trudnoći!

Pratimo bebin razvoj u četvrtom mesecu trudnoće – 14. nedelja trudnoće

Do sada je vaša beba prilično brzo rasla. Negova dužina sustiže njegovu glavu. Uši se pojavljuju sa strane glave, a oči i dalje nastavljaju da se približavaju na mesto gde će i ostati. Tokom 14. nedelje, produžuje se vrat i brada će biti van grudi. Refleski nastavljaju da se razvijaju ove nedelje. Do sada, vaša beba prima hranu direktno iz placente.

kolika je beba u 14 nedelji trudnoce

Četrnaesta nedelja trudnoće – telo mame i bebe

Promene na telu – 14. nedelja trudnoće

Do sada se većina žena ugojila do 2 kilograma, ali ako ste imali problem sa mučninama, moguće je da ste izgubili kilograme koje ćete uskoro početi da nadoknađujete. Ove nedelje ćete primetiti da vam se stomak izdigao još malo. Možda će vam prijati ova promena, ili iz razloga što se konačno počinje primećivati da ste u drugom stanju ili zbog rasterećenja donjeg stomaka.

Beba u 14. nedelji

Beba je sada dugačka između 8 i 9 centimetara, a teška oko 42 grama. Svakoga dana, ona raste sve više i više i postaje sve proporcionalnija.

Pogledajte tabelu težine i dužine fetusa po nedeljama trudnoće!

Saveti – četrnaesta nedelja trudnoće

Zajedno sa povećanjem obima, tokom drugog tromesečja dolazi i do povećanja telesne mase. U ovom trenutku, mnoge žene budu u iskušenju da drže dijetu, dok se druge pak previše opuštaju i preteruju u konzumiranju hrane koja bebi ne znači previše. Pročitajte više o ishrani tokom trudnoće!

13. nedelja 15. nedelja

Kalendar trudnoće – od 1. do 40. nedelje

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles