fbpx
Kalendar trudnoće

13. nedelja trudnoće – Kalendar trudnoće

Treći mesec trudnoće – 5. nedelja

3. mesec trudnoće – 13. nedelja trudnoće – Buduća mama!

Čestitamo! Najkritičniji period trudnoće je za vama, sada je 13. nedelja trudnoće i rizik od spontanog pobačaja je sada drastično manji.

ultrazvuk 13. nedelja trudnoće
Na slici: Luna (Zorana Bes) 12+ nedelja

Neke žene će i u narednom periodu morati da obraćaju pažnju na svoju rizičnu trudnoću ukoliko imaju problema sa skraćenim grlićem materice.

Skraćen grlić materice je slab i nema mogućnost da ostane zatvoren do kraja trudnoće. Ukoliko se ne povede računa o ovom problemu, može doći do prevremenog porođaja. Dijagnoza skraćenog grlića se postavlja pri ultrazvučnom pregledu (оvom metodom je moguće tačno izmeriti dužinu grlića i da li unutrašnje ušće nije počelo da se otvara), dok se može proveravati i pri klasičnom pregledu, kada dr utvrđuje i razmekšanost odnosno čvrstinu grlića materice. Pročitajte više o Skraćenom grliću materice u trudnoći!

Ultrazvuk u 13. nedelji trudnoće

Kako ćete se osećati? 13. nedelja trudnoće iskustva

Dolazi vreme kada ćete početi bolje da se osećate. Snaga polako počinje da vam se vraća. Drugo tromesečje je period u kom ćete imati prilike najviše da uživate.

Od ove nedelje, imaćete i želju da nosite malo komotniju garderobu. Više će vam prijati da vas ništa ne steže.

Vaše grudi će tokom trudnoće nastaviti da se menjaju iz nedelje u nedelju. Areole će postajati sve tamnije i tamnije, a i vene na grudima će postati sve vidljivije. Može se dogoditi da počnete da primećujete i ispupčenja oko areola. Ne brinite, to su žlezde koje će rasti i razvijati se tokom trudnoće.

beba u 13. nedelji trudnoce 4D

Pratimo bebin razvoj u trećem mesecu trudnoće – 13. nedelja trudnoće

U ovom periodu, glava bebe je još prilično velika, a telo počinje da je sustiže. Oči počinju da se približavaju nosu (do sada su bile pozicionirane sa strane glave). Creva fetusa se razvijaju, a mali pankraes počinje da proizvodi insulin, koji će biti od vitalnog značaja za regulisanje šećera u daljem bebinom životu.

beba na 4d u 13. nedelji trudnoće
Oliver (Tamara P.) 12+3

Kolika je beba - 13. nedelja trudnoće

Trinaesta nedelja trudnoće – telo mame i bebe

Promene na telu – 13. nedelja trudnoće

Vaša materica nastavlja da raste i može se dogoditi da počnete da osećate bol i neprijatnost u stomaku. To je savršeno normalno. Ligamenti koji okružuju matericu se protežu, a u prvoj trudnoći, nisu dovoljno elastični da bi to prošlo potpuno bezbolno. U narednim nedeljama oni će se rastezati sve više i periodično to može izazivati ligamentni bol.

 Beba u 13. nedelji 

Ove nedelje beba je duga između 7 i 7,5 centimetara a teži oko 23 grama. Iako je sada znatno veća nego prethodnih nedelja i dalje je prilično mala. Još uvek ima puno prostora u kom može da se kreće.

Težina i dužina fetusa po nedeljama 

Saveti – trinaesta nedelja trudnoće

Mnogim ženama se libido vraća posle 13. nedelje trudnoće. Drugo tromesečje je kao stvoreno za uživanje u seksu, a orgamzmi su intenzivniji nego ikada. Pojačana želja je rezultat bolje prokrvljenosti kako kroz telo, tako i kroz genitalije. Pročitajte više o tome da li je sex tokom trudnoće bezbedan!

12. nedelja 14. nedelja Sve nedelje kalendara

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles