fbpx
Kalendar trudnoće

12. nedelja trudnoće

Treći mesec trudnoće – 4. nedelja 

Vi ste buduća mama! – 12. nedelja trudnoće

Bezbednost u automobilu tokom trudnoće

Nemojte biti u zabludi da tokom trudnoće nije potrebno da vezujete pojas u automobilu! Naprotiv, sada je više nego ikada bitno da vodite računa o sebi i budete odgovorni prema svom nerođenom detetu.

Znajte da beba ima debeo sloj anmionske tečnosti koji je inače čuva i amortizuje udarce koji mogu nastati tokom manjih sudara. Većina povreda koje se događaju tokom trudnoće, upravo su posedica saobraćajnih nesreća, tako da je vezivanje pojasa neophodno.

Veoma je važno da nosite rameni pojas – pojas koji prelazi preko grudi. Donji pojas bi značio da nosite, ali ukoliko vas pritiska ili imate problem sa cistama, hematomima u trudnoći, i bez njega je smanjenje rizika značajno.

Kako da ovako postavite pojas? – Zakopčajte pojas pre nego što sednete na sedište, a onda se podvucite pod gornji pojas i postavite ga dijagonalno preko grudi. Onaj drugi donji pojas, ostaje zakopčan iza vaših leđa.

Pročitajte više: Kako zakopčati pojas u kolima u trudnoći i zašto je to bitno!

{loadmodule mod_banners,Banner google u članku}

Kako ćete se osećati 12. nedelje trudnoće?

Pigmentacija – Ove nedelje možda ćete početi da primećujete promene na koži. Ako imate pege, mogu postati vidljivije.

Ove nedelje će i na stomaku možda početi da se pojavljuje tamna vertikalna linija – linea negra. Najčešće se pojavljuje tokom drugog tromesečja i može biti samo do pupka ili celom dužinom stomaka. Postepeno će izbledeti nekoliko nedelja nakon porođaja.

Koža koja okružuje vaše bradavice – areole, verovatno će potamneti.

Ako imate sklonost ka pojavi fleka na licu, obratite pažnju da nikada (čak ni zimi) ne izlazite iz kuće bez kreme sa zaštitnim faktorom. Fleke lako nastaju u trudnoći, a mogu vam ostati do kraja života vidljive na telu. Neke fleke postaju svetlije nakon trudnoće, ali i dalje vidljive.

Kreme protiv bora sa visokim sadržajem kolagena i vitamina – Ukoliko ste ih koristili pre trudnoće, bilo bi dobro da u ovom periodu pređete na neke lakše kreme. Previše vitamina A, može da šteti fetusu. Ukoliko niste sigurni oko upotrebe nekog preparata, bilo bi najbolje da se konsultujete sa lekarom i farmaceutom.

Gorušica – pojava gorušice je normalna već u 12.nedelji trudnoće, ali se najčešće javlja tokom poslednjeg tromesečja. U ovom periodu je uzrokuje povećanje progesterona u toku trudnoće. Progesteron je taj koji ”otpušta” ventil između jednjaka i želudca. Kada se ovo dogodi, kiselina iz stomaka ulazi u jednjak i izaziva ozbiljne iritacije, što se manifestuje kao peckanje.

Pročitajte više o Pojavi gorušice u trudnoći!

Pratimo bebin razvoj u trećem mesecu trudnoće – 4. nedelja!

Vaša beba nastavlja da raste i razvija se ogromnom brzinom. Bićete zapanjeni promenama iz nedelje u nedelju tokom trudnoće.

  • Bebin mozak se razvija, a nervne ćelije se množe neverovatnom brzinom.
  • Beba sada već sisa i može da stavi prste u usta.
  • Bubrezi počinju sa radom i počinje proizvodnja urina.
  • Ove nedelje počinju da se primećuju bebine genitalije. Uskoro ćete saznati da li očekujete dečaka ili devojčicu!

{loadmodule mod_banners,Banner google u članku}

Bavimo se merama bebe i trudnice u trećem mesecu trudnoće – 4. nedelja!

Vaše telo

Telo raste i širi se! Do kraja 12.nedelje, materica će izaći iz karlice i pojavljuje se iznad pubične kosti. Stomak će sada početi da bude vidljiv i vreme je da zamenite pantalone trudničkim. Iako će proći još nekoliko meseci tokom kojih će materica nastaviti da raste, ona će se za samo 6 nedelja nakon porođaja vratiti u svoj pređašnji oblik.

Vaša beba

U 12 nedelji trudnoće, beba je oko 5 centimetara i teška 15 grama.

Pogledajte tabelu težine i dužine fetusa po nedeljama trudnoće!

Još saveta za 12. nedelju trudnoće

Na početku trudnoće, pitaćete se da li je moguće da nosite blizance. Lekar će početi da sumnja na blizanačku trudnoću, ako je materica veća nego što je očekivano. Uglavnom je veća materica znak toga da je trudnoća veća nego što se misli, dok blizanačka trudnoća nije tako čest slučaj. Na ultrazvučnom pregledu lekar će utvrditi tačnu starost trudnoće i eventualno postojanje višeplodne trudnoće.

Pročitajte više o blizanačkoj trudnoći!

Prethodna – 11. nedelja trudnoće

Naredna – 13. nedelja trudnoće         

Za sve nedelje kliknite na baner ispod! ⇓

{loadmodule mod_banners,Banner google u članku}

Save

Related Articles