fbpx
Kalendar trudnoće

11. nedelja trudnoće

Treći mesec trudnoće – 3. nedelja

Vi ste buduća mama! – 11. nedelja trudnoće

Razmislite o tome da li ćete dojiti bebu kada se rodi? Dojenje je od neprocenjivog značaja za vašu bebu i nema alternativu. Nijedna mlečna formula nije dovoljno dobra za vašu bebu kao što je dojenje. Pročitajte SVE O DOJENJU!

Kako ćete se osećati 11. nedelje trudnoće?

Do 11.nedelje počećete da se osećate prilično trudno, čak i ako tako ne izgledate. Mnogima su još uvek pomešana osećanja, tek počinjete da se raspitujete o toku trudnoće i tome kako da se snađete kada za par meseci beba dođe. Još uvek imate i napade plača i smeha, naizmenično. Ukoliko patite od jutarnjih mučnina, znajte da bi to trebalo da se smiri za dve – tri nedelje. Još samo malo i moći ćete da uživate!

Kosa i nokti – U ovom periodu ćete primetiti da su kosa i nokti ubrzali rast. Nokti će vam vremenom postati čvršći, a kosa prestati da opada, ako ste do sada imali taj problem. Ovakvo stanje zadržaće se verovatno čak 40 dana po porođaju. Neke žene se žale da ne mogu da ”obuzdaju” kosu u trudnoći. Kosa u ovom periodu dobija dodatni volumen.

Pratimo bebin razvoj u trećem mesecu – 3. nedelja trudnoće!

Do 11.nedelje, koža bebe je providna, ostaće takva još neko vreme, ali uskoro će početi da dobija slojeve i izgubiti transparentnost. U ovom periodu, fetus je u stanju da otvori i zatvori pesnicu, a počinju da se formiraju i pupoljci u ustima koji će prerasti u zube. Beba ima puno prostora sada, pluta u vodi i ima mogućnost da se okreće, pravi kolutove. U naredne tri nedelje, proćiće kroz ubrzan razvoj i udvostručiti veličinu.

Bavimo se merama bebe i trudnice u trećem mesecu – 3. nedelju!

Vaše telo

Ukoliko vam ovo nije prva trudnoća, stomak je već počeo da se primećuje. Možda vam smeta što još niko ne primećuje da ste u drugom stanju, ali ne brinite, uskoro će situacija biti potpuno drugačija. Materica je sada dovoljno velika da popuni karlicu.

Vaša beba

Do ove nedelje, beba je dovoljna velika da stane u dlan vaše ruke. Dugačka je oko 4cm i teška 7 grama.

Pogledajte tabelu težine i dužine fetusa po nedeljama!

Još saveta za 11. nedelju trudnoće

Mnoge žene tokom trudnoće imaju problem sa proširenim venama. Dok će se taj problem nekim ženama razviti tek u trudnoći, postoje i one koje su ga imale i ranije, ali im se tokom trudnoće samo dodatno razvio. Naravno, nemaju sve trudnice ovaj problem. Prošireni krvni sudovi oko rektuma zovu se hemoroidi. Hemoroidi za vreme trudnoće nisu retka pojava, povezani su sa bolom, svrabom i krvarenjem.

Pročitajte više o Proširenim venama i hemoroidima u trudnoći!

10. nedelja trudnoće 12. nedelja trudnoće

Kalendar trudnoće – od 1. do 40. nedelje

Save

Save

Save

Related Articles