fbpx
Kalendar trudnoće

10. nedelja trudnoće – kalendar trudnoće

Treći mesec trudnoće – 2. nedelja

Vi ste buduća mama! – 10. nedelja trudnoće

Prekomerno gojenje i neadekvatna težina su povezani sa lošim razvojem bebe. Žene sa prekomernom težinom rađaju bebe sa više problema, dok one koje optimalno povećaju telesnu težinu u trudnoći dobijaju zdravije bebe. Prekomerna težina dovodi u pitanje i probleme pri porođaju, kao i mogućnost da beba dobije komplikacije na rođenju. Kontrolišite redovno svoju težinu, ako ne zbog vas, onda zbog zdravlja vaše bebe.

{loadmodule mod_banners,Banner google u članku}

Kako ćete se osećati 10. nedelje trudnoće?

Izdržite još malo. Samo još par nedelja i primetićete značajnu razliku kada su jutarnje mučnine u pitanju.

Do 10. nedelje već ćete imati prilike da osetite i mnoge pozitivne strane vaše trudnoće. Recimo, verovatno ste već imali priliku da čujete otkucaje srca vaše bebe. To je trenutak kog ćete se zauvek sećati i bilo bi lepo da ga podelite sa partnerom. Tokom prve posete ginekologu, ni partner ni vi ne bi trebalo da se ustručavate da pitate lekara sve što vas zanima.

{loadmodule mod_banners,Prenatal Safe u tekstu}

Pratimo bebin razvoj u trećem mesecu trudnoće – 2. nedelja!

Do kraja ove nedelje, beba prestaje da bude embrion i postaje fetus. Fetalni period je vreme kada će beba proći period brzog rasta. U ovoj nedelji beba je već u manjoj opasnosti od malformacija, koje se obično javljaju u prvih devet nedelja trudnoće. Posle pregleda ove nedelje, možete malo da odahnete. Važno je da znate da izloženost toksinima tokom cele trudnoće može biti štetna za plod. Zdravlje bebe u velikoj meri zavisi od brige i nege koju joj posvećujete u ovom periodu. Unutrašnji organi fetusa počinju da se formiraju, uključujući jetru, bubrege i creva. Mozak će početi da funkcioniše. U naredne tri nedelje, dužina bebe će naglo rasti. Sićušni detalji će početi da se pojavljuju, uključujući nokte. Vaša beba će u narednom periodu početi da guta namionsku tečnost. Kičmeni nervi postavi vidljivi u ovom periodu trudnoće.

Bavimo se merama bebe i trudnice u trećem mesecu trudnoće – 2. nedelja!

Vaše telo

Tokom ove nedelje i vi i vaš partner moćićete u večernjim satima da primetite da je stomak počeo blago da se zateže, a možda čak postaje i zaobljen. U narednih nekoliko nedelja počeće da se primećuje veći stomak.

Vaša beba

Beba je ove nedelje duga između 2,5 i 3 cm, a teška je oko čitavih 4 grama.

Pogledajte tabelu težine i dužine fetusa po nedeljama trudnoće!

{loadmodule mod_banners,Banner google u članku}

Još saveta za 10. nedelju trudnoće

Postoje testovi koji su obavezni tokom trudnoće, dok se drugi obavljaju isključivo pod specifičnim okolnostima. Preporučuje se da obavezno uradite ekspertni ultrazvuk između 11. I 14. nedelje trudnoće, a zatim i Double test. Ove nedelje možete da već možete da uradite neinvazivni prenatalni test, koji je inovacija i nudi najkompletniji skrining.

Ženama starijim od 35 godina savetuje se da obavezno urade neku od detaljnih analiza:

Biopsiju horionskih čupica,

Amniocentezu ili ukoliko se prekasno odluče

Kordocentezu.

Save

Save

Save

Save

Save

Related Articles