fbpx
Ishrana trudnice

Suplementi u trudnoći – koje vitamine trudnica treba da pije

Da li trudnica treba da uzima vitamine

Teško da ima osoba sa toliko uravnoteženom ishranom da njena hranjivost u potpunosti odgovara potrebama organizma. A pogotovo je to teško u trudnoći, i to u prvom tromesečju, kad se apetit smanjuje i često povraća zbog jutarnjih mučnina.

Dopunsko uzimanje vitamina u toku dana ne zamenjuje dobru ishranu, ali može da omogući da beba ne bude uskraćena za neke hranjive sastojke ako vi ne uspevate da ih unesete.

Tu su i dodatni razlozi za uzimanje vitaminski dodataka. Na primer, postoje brojne studije koje pokazuju da redovno uzimanje folne kiseline u prvom tromesečju (a i pre začeća) smanjuje rizik od oštećenja neuralne cevi i nastanka poremećaja kao što je spina bifida.

Takođe, upotreba vitamina B6 (bedoksin) služi kao terapija za umanjenje jutarnjih mučnina tokom trudnoće.

Ali, neki preparati donose i loše pojave. Tako na primer uzimanje vitamina u ranoj trudnoći pogoršava mučnine većini trudnica. U tom slučaju probajte da uzimate neke zamenske, da promenite doba dana u kom ih uzimate (uz jelo na primer, popodne,…) itd.

suplementi u trudnoći

Preparati gvožđa izazivaju probleme sa stolicom (zatvor ili proliv), pa je i u ovom slučaju dobro da se raspitate o različitim oblicima tog dodatka.

Vitaminski preparati namenjeni trudnicama imaju odmer vitamina koji je najpribližniji potrebama buduće mame i na njima je uvek naglašeno da je upotreba preporučena za to stanje. Ipak, obavezno se konsultujte sa svojim lekarom pre upotrebe bilo kojih preparata!

Save

Save

Save

Related Articles