fbpx
Ishrana trudnice

Neobične želje za hranom u trudnoći

Normalna je pojava da se ukus potpuno promeni tokom trudnoće. Može se javiti usled hormonskih promena, ali i kao rezultat metaboličkih promena i zahteva za dodatnim kalorijama. Pojedine studije čak pokazuju da se kod iste trudnice iz trimestra u trimestar menjaju želje za određenom vrstom hrane.

Najčešće želje za hranom trudnica se odnose na: kisele krastavce, slane grickalice i voće.

Nije neobično ni da se javi želja za brzom hranom i dodatnim solima. Vodite računa da posebno u tom slučaju unosite dovoljne količine vode koja je telu sada neophodna. A, zapravo, možda ćete imati želju da jedete nešto sasvim treće.

Udovoljavajte svojim željama sve dok se vaša telesna težina povećava u granicama dozvoljenog. Imajte mere, pa ukoliko vam se jede čokolada, pojedite koju kockicu ili neku mini čokoladu, a ne celu tablu. Dok god se budete kontrolisali, sve su šanse da nećete morati ničega potpuno da se odreknete, te da ćete uživati u trudnoći i dobiti zadovoljavajući broj kilograma.

Čest je slučaj da žena izrazi želju da jede sirovu hranu, kao što su riba ili jaja. Ovakvu hranu obavezno izbegnite kako ne biste došli u situaciju da naškodite sebi ili bebi. Pročitajte više:

Riba i morski plodovi u trudnoći

Suši u trudnoći

Može se čak dogoditi da trudnica ima bizarne želje poput toga da joj se jede prljavština ili kreda. Konsultujte se sa lekarom. Nekada su ovakve želje znak anemije ili nedostatka nekog minerala.

Save

Save

Save

Save

Midas

Related Articles

Back to top button