fbpx
Blizanačka trudnoća

Kolika je šansa da dobijem blizance?

Zašto nam se šansa za blizance povećava?

Itekako imate šanse da rodite blizance! Šta više, šanse su vam sada mnogo bolje nego ženama koje su planirale porodicu pre 20 ili 30 godina. Otprilike od 1980. godine na ovamo, broj blizanačkih i višeplodnih trudnoća drastično je povećan. Među opštom populacijom na 100 trudnoća bude tri blizanačke, što je 3% šanse da baš vi tako nešto doživite.

Lečenje neplodnosti

Lekari smatraju da je najveći uticaj na nove brojke učinilo lečenje neplodnosti. U brojnim tretmanima lekari pokušavaju da stimulišu jajnike žene kako bi u toku jednog meseca umesto jednog, oni proizveli dve, tri ili čak više jajnih ćelija. Na primer, klomifen ili klomid, lek koji se veoma često koristi za stimulisanje ovulacije u slučajevima kada ona izostaje ili da bi se povećale šanse za oplodnju ukoliko muškarac ima loše rezultate spermograma, utiče upravo na ovaj način. Proizvođači klomifena upozoravaju da su blizanci jedna od “nuspojava” tog leka.

Vantelesna oplodnja

Slično je i sa vantelesnom oplodnjom. Tokom procesa stimulacije jajnika žene, najčešće se dobija između 3 i 13 jajnih ćelija, a nekad i mnogo više. Retko budu oplođene sve, ali se obično dešava da se u laboratoriji dobije na primer pet ili osam embriona. Nakon toga, izabere se nekoliko najkvalitetnijih i obično se u matericu vrate dva ili tri, u zavisnosti od želje buduće majke. Lekari izbegavaju da to bude veći broj jer su višeplodne trudnoće obično rizične.

Starost trudnice

Starost žene koja pokušava da ostane u drugom stanju može imati uticaj na to hoće li se dogoditi jednopolna ili višepolna trudnoća. Naučnici kažu da sa godinama žene imaju mnogo više šanse da dobiju blizance jer njihovo telo uloži mnogo više napora (u prevodu hormona) da pokrene ovulaciju, pa se onda desi i da se oslobode dve jajne ćelije umesto jedne.

Prestanak uzimanja kontracepcije

Ako ste neko vreme uzimali antibebi pilule, moguće je da će vaši jajnici tokom prvih par meseci malo burnije reagovati proizvodeći više od jedne jajne ćelije.

Genetika

Žene u čijoj je porodici već bilo slučajeva blizanaca, imaju drastično veće šanse da se i njima to dogodi. Nasleđe sa očeve strane nema uticaj.

Jednojajčani ili dvojajčani blizanci?

Svi gore pomenuti slučajevi daju dvojajčane blizance – u materici postoje dve jajne ćelije koje su oplodila dva različita spermatozoida. Dve bebe uopšte ne moraju biti identične, one samo liče, kao što liče braća i sestre koji imaju iste roditelje. Međitim, skoro jedna trećina svih blizanaca su jednojajčani. Oni nastaju kada se jedna oplođena jajna ćelija u procesu ćelijske deobe podeli pa nastanu dva ploda koja su po svom genetskom materijalu identična.

Kako ćete znati razliku?

Misteriju će razrešiti doktor pomoću ultrazvuka, ali verovatno će mu trebati malo vremena, tj. da trudnoća odmakne. Ako svaka beba na primer ima svoju placentu, onda nije moguće reći jesu li jednojajčani ili dvojajčani. Ali, ako su obe bebe u jednoj placenti, onda su lekari sigurni da su u pitanju jednojajčani, identični blizanci.

Ako su bebe različitog pola, dečak i devojčica, onda sigurno ne mogu biti jednojajčani. Zbog čega? Kada se jedna jajna ćelija podeli, ona daje isti genetski materijal za obe bebe, pa u takvom slučaju ne mogu nikako nastati bebe različitog pola.Save

Save

Related Articles