fbpx
Analize u trudnoći

Toksoplazmoza – zaštitite bebu

Toksoplazmoza – kako da se zaštitite u trudnoći

Toxoplasma gondii

Toksoplazmoza (Toxoplasma gondii) je veoma raširen parazit. Generalno nije opasan za ljude, ali ako se žena prvi put inficira u trudnoći, mogu nastati velike komplikacije opasne po zdravlje, pa čak i život deteta. Naime, preko majke i plod može biti inficiran što kod njega može izazvati oštećenje mozga, težak poremećaj vida ili čak spontani pobačaj majke.

toksoplazmoza u trudnoći

Zbog toga bi svaka trudnica trebalo da se informiše i posavetuje sa svojim lekarom o toksoplazmozi. Infekcija može da nastane ako trudnica jede termički nedovoljno obrađeno meso (na primer biftek), nedovoljno oprano voće i povrće koje je došlo u kontakt sa mačijim izmetom ili ako dođe u kontakt sa parazitom koji se nalazi u mačijem pesku, odnosno u izmetu.

Veliki prenosioci toksoplazmoze su mačke, međutim, broj slučajeva trudnica koje su se direktno zarazile preko ove životinje, daleko je manji od broja trudnica koje su se zarazile na druga dva načina – preko nedovoljno pripremljenog mesa ili neopranog voća i povrća. Zato je važno da trudnice pripaze na ove stvari, kao i da posle rada u bašti i maženja mačke ili pražnjenja njene posude sa peskom obavezno dobro operu ruke, ili da, još bolje, zamole nekog drugog da se stara o mačijoj higijeni. Takođe, nemojte hraniti mačku živim mesom kako bi se izbegla zaraza ljubimca.

Simptomi toksoplazmoze

Simptomi toksoplazmoze obično su veoma blagi – zaražena osoba često ni ne primeti infekciju ili se oseća kao da ima blaži oblik gripa koji ne prolazi i po nekoliko nedelja. Ponekad se samo jave uvećane limfne žlezde, ali se osoba sve vreme dobro oseća. Zbog toga se trudnice rutinski testiraju bar jednom u trudnoći kako bi utvrdile da li imaju akutnu infekciju i da li su nekada ranije u životu bile inficirane toksoplazmozom.

Kako se leči toksoplazmoza?

Ukoliko se utvrdi da je trudnica već imala toksoplazmozu, tako što se pronađu antitela, smatra se da su i ona i beba bezbedne. Međutim, ukoliko se utvrdi da u toku trudnoće postoji infekcija, obavezno se pristupa lečenju ploda antibioticima koje može biti manje ili više uspešno, u zavisnosti od težine infekcije.

Smatra se da je polovina žena u Srbiji zaštićena od toksoplazmoze zahvaljujući infekciji koju su imale pre trudnoće, dok su ostale žene pod rizikom. Trudnoća je inače period velikih promena u organizmu zbog čega je imunitet žene oslabljen. Zato pitajte svog ginekologa za testiranje na toksoplazmozu. Test se obavlja vađenjem krvi iz vene i često je deo takozvane TORCH analize kojom se u trudnoći ispituje postojanje infekcija ili imuniteta na veliki broj virusa kao što su hepatitis, herpes i citomegalovirus. Mnoga od ovih oboljenja ne daju simptome, a mogu izazvati teško oštećenje ploda.

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Related Articles

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker