fbpx
Vantelesna oplodnja

Kada je vreme za vantelesnu oplodnju?

Vantelesna oplodnja – jedini izbor

Ukoliko posle godinu dana redovnih odnosa, svaki drugi dan, ne ostanete u drugom stanju, trebalo bi da potražite pomoć stručnjaka.

Kada su žene u pitanju, poznato je da mogućnost začeća između 35 i 40 godina opada za 30% u odnosu na period do 35. godine. Dok, posle 40. godine, plodnost opada za čak 70%.

Suprotno ranijim verovanjima, u 50% slučajeva neplodnosti kod parova, problem je u muškom partneru.

Današnja saznanja nam govore da ni muškarci nisu pošteđeni otkucavanja biološkog sata.

Proces lečenja neplodnosti je veoma složen i često dugotrajan, a postoji niz ispitivanja koje je neophodno uraditi. Vantelesna oplodnja je jedan od načina ostvarivanja potomstva, ali nikada se ne radi bez podrobne analize koja pokaže da je to verovatno jedini izbor.

Pre procedure vantelesne oplodnje, prvo se proverava da li je lekovima potrebno rešiti problem impotencije kod muškarca ili izostanka ovulacije kod žene, zatim ukoliko je potrebno hormonima se rešavaju problemi sa spermom kod muškarca, dok se zapušeni jajovodi žene saniraju operativnim putem.

U skladu sa situacijom bira se postupak asistirane oplodnje koji je potreban, obično se prvo radi IUI – inseminacija, kao jednostavniji i jeftiniji postupak. Ukoliko ona jednom ili više puta ne urodi plodom, predlaže se vantelesna oplodnja.

Save

Related Articles