fbpx
Priprema za trudnoćuTrudnoća

Vitamin B6 i plodnost

Možda se pitate kakve veze imaju baš vitamin B6 i plodnost, ali svi vitamini, minerali i hrana koju jedemo imaju svoju funkciju i važni su telu. Kada je u pitanju sterilitet, bilo da se radi o ženama ili muškarcima, neadekvatna ishrana može da dovede do poteškoća, kada je začeće u pitanju.

Jasno je da ishranom mnogo možete uticati na plodnost, a da je hrana veoma važna i za dobar tok trudnoće, zdravu bebu i vaše zdravlje. Nekada telo signalizira da nam nešto u ishrani nedostaje. To se možda manifestuje ranom menstruacijom, pojavom neobičnih simptoma pms-a, vanmenstrualnim krvarenjem ili neplodnošću.

Jedan od najvažnijih sastojaka našeg zdravog reproduktivnog sistema i uspešne trudnoće je vitamin B6. Ovaj vitamin je deo složenih procesa formiranja telesnih proteina, strukturnih jedinjenja, crvenih krvnih zdraca, prostaglandina i hemijskih transmitera u nervnom sistemu. Neophodan je za stabilan hormonalni i imuni sistem.

Vitamin B6 i plodnost – Zašto treba proveriti nivo ovog vitamina?

Pored ostalih razloga, koji mogu biti uzročnik neplodnosti, bilo bi dobro da proverite i nivoe nekih vitamina i minerala, a među njima i nivo vitamina B6. Povećan unos hrane bogate ovim vitaminom povećaće izglede za trudnoću. Možete ga unositi i u vidu suplemenata. Vitamin B6 je rastvorljiv u vodi koja se nalazi u razičitim namirnicama. Istraživanja su pokazala da je jedan od ključnih vitamina, kada je plodnost u pitanju.

Uticaj vitamina B6 na menstrualni ciklus

Kada posmatramo vitamin B6 i plodnost, ne možemo da ne krenemo od samog mentrualnog ciklusa i onoga što se događa pre menstruacije. Vitamin B6 je prvi put korišćen kao suplement da ublaži simptome PMS-a. Nekoliko studija na ovu temu sprovedeno je tokom sedamdesetih godina prošlog veka i podeljene su u medicinskom časopisu AJOG. U današnje vreme vitamin B6 je veoma cenjen, posebno kada se radi o promenama raspoloženja i cikličnim aknama u PMS-u.

Vitamin B6 i plodnost: Defekt lutealne faze

Menstrualni ciklus se sastoji od lutealne i folikularne faze. Lutealna faza nastupa nakon ovulacije, telo je tada spremno za implantaciju oplođene jajne ćelije. Ako je ova faza kratka, jajna ćelija ne može da se implantira, što dovodi do ranog pobačaja i mentrualnog krvarenja. Ovaj problem je izazvan neadekvatnim nivoom hormona koji su uključeni u ovaj proces. Više o defektu lutealne faze…

Vitamin B6 može podići nivo progesterona koji je ključan u pripremi tela za trudnoću, kao i nivo prostaglandina koji je uključen u hormonsku ravnotežu.

Vitamin B6 i plodnost: homocistein

Dovoljna količina vitamina B6, B12 i folata održavaju nizak nivo homocisteina. Ovaj hormon na višim nivoima može izazvati srčana oboljenja. Pored toga, studije su pokazale da visok nivo ovog hormona u spermi može biti povezan sa embrionima lošeg kvaliteta i manjom šansom da se ostvari uspešna trudnoća.

Povišen nivo homocisteina je češći kod žena koje imaju trombofilije sa defektom gena MTHF. U ovoj situaciji, kombinacija vitamina B6 i folata može pomoći za uspešan rast i razvoj fetusa.

Unos vitamina B6 u trudnoći

Vitamin B6 igra veliku ulogu u razmnožavanju ćelija i to ga čini važnim za zdravu trudnoću, funkciju imunog sistema, sluzokožu i crvena krvna zrnca, kako bi se i fetus pravilno razvijao. U terapiji jutarnje mučnine daje se i kompleks vitamina B u dozi od 30mg vitamina B dnevno, kako bi se smanjio problem. Više o mučnini u trudnoći…

Ishrana bogata vitaminom B6 i plodnost

Ishrana bogata vitaminom B6 povećava šanse za ostvarivanje uspešne trudnoće. Velike količine vitamina B6 nalaze se u ribi, maslinovom ulju, povrću i mahunarkama. Samim tim, potvrđeno je i da je mediteranski tip ishrane najbolji za začeće.

Vitamin B6 u hrani

Najbolji izvori vitamina B6 u hrani su:

 • jaja,
 • ćuretina,
 • riba (tunjevina),
 • mleko,
 • ovsena kaša,
 • braon pirinač,
 • pšenične klice,
 • soja,
 • orasi,
 • kikiriki,
 • banane,
 • zeleno lisnato povrće,
 • krompir.

Dnevna doza varira za muškarce i žene, ali ako se hranite balansirano i zdravo, verovatno unosite dovoljnu količinu ovog vitamina. Oko 1,4 mg ovog vitamina je preporučena dnevna doza.

Imajte na umu da je nivo ovog vitamina usko vezan i sa unosom magnezijuma, pa vodite računa da unosite i dovoljno ovog minerala. Više o nedostacima magnezijuma…

Šta treba izbegavati da bi se izbegao nedostatak vitamina B6?

Oralni kontraceptivi mogu da dovedu do nedostatka ovog vitamina, zatim neke od boja za hranu koje se nalaze u prerađenoj hrani poput žute boje u sokovima, alkohol i preveliki unos proteina.

VAŽNO: Ne sme se preterati sa dozom vitamina B6 jer tada može da bude toksičan. Zato je suplementaciju najbolje ograničiti na jedan vremenski period, a ako doza prelazi 50 mg dnevno, treba je rasporediti u više doza.

Koje su posledice na plodnost nedostatka vitamina B6?

Vitamini pomažu da organizam efkasnije i bolje funkcioniše, ako neki nedostaje, dolazi do zdravstvenih problema. Obzirom da je dokazan veliki uticaj vitamina B6 na plodnost, normalno je i da se njegov nedostatak negativno manifestuje.

Nedostatak vitamin B6 može dovesti do hormonskog disbalansa, a posebno neravnoteže između estrogena i progesterona. Usled nedostatka može se javiti i nepravilan menstrualni ciklus, kao i prekomerno zadržavanje vode u organizmu. Kod muškaraca, nedostatak ovog vitamina dovodi do loše sperme, a kod žena utiče na kvalitet jajne ćelije.

Nedostatak vitamin B6 može da odvede do psiholoških problema i promena raspoložena, a to se opet pripisuje hormonskom disbalansu.

Vitamin B6 i plodnost: Kako vitamin B6 povoljno utiče na fertilitet?

 1. Balansira estrogen i progeseron – adekvatan nivo ovih hormona je neophodan za pravilan menstrualni ciklus, ali i ostvarivanje uspešne i zdrave trudnoće,
 2. Povećava sluz grlića materice – sluz omogućava spermi da stigne do jajne ćelije,
 3. Jača i produžava lutealnu fazu – matericu čini spremnijom da prihvati jajnu ćeliju koja će se usaditi,
 4. Vraća libido.

Napisala: Tamara Petković, medicinski proverila: dr Olga Ličina, klinički nutricionista

dr olga licina

Objavljen: 7. mart 2023. godine, ažuriran: 20. mart 2023. godine

Literatura “Vitamin B6 i plodnost”

vitamin b6 i plodnost
 1. Wiley Online Library: Seminal plasma vitamin B6 levels in men with asthenozoospermia and men with normal sperm motility, a measurement using liquid chromatography with tandem mass spectrometry – https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/and.13556
 2. PubMed: A Systematic Review Evaluating the Effect of Vitamin B6 on Semen Quality –  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29290084/
 3. Natural Fertility Info: Why Vitamin B6 is Vital to a Healthy Menstrual Cycle and Pregnancy – https://natural-fertility-info.com/vitamin-b6.html
 4. PubMed: Use of multivitamins, intake of B vitamins and risk of ovulatory infertility – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2366795/
 5. Fertility and Sterility: Vitamin supplementation and pregnancy outcome in women with recurrent early pregnancy loss and hyperhomocysteinemia – https://www.fertstert.org/article/S0015-0282(01)01678-8/fulltext

Midas

Related Articles

Back to top button