fbpx
Priprema za trudnoću

Uticaj sunca na plodnost

Trebate izgovor da pobegnete napolje na sunce? Imamo jedan za vas! Uticaj sunca na plodnost je veliki u pozitivnom smislu.

Da li sunčanje može da poveća plodnost?

Da li ovo objašnjava što se mnogi parovi koji odu na odmor za dvoje u neke tropske krajeve vrate čekajući bebu? Po istraživanju naučnika iz Austrije, plodnost i muškarca i žene se može povećati zahvaljujući vitaminu D, “vitaminu sunčanja”, koji se proizvodi u koži pri izlaganju sunčevoj svetlosti.

Ali koliko realno povećava? Naučnici su otkrili da kod žena održavanje adekvatne količine vitamina D pomaže u regulaciji ravnoteže polnih hormona i reguliše ovulaciju podižući nivoe progesterona i estrogena. Kod muškaraca koji su imali niske nivoe vitamina D, a koji su ga zatim dobijali u većoj količini, poboljšao se broj spermatozoida, kvalitet sperme i nivo testosterona.

I to nije sve! Vitamin D je možda uzrok zašto je u nekim severnim zemljama lakše ostati u drugom stanju za vreme sunčanih letnjih meseci. U istraživanju u kojem je učestvovalo 2300 muškaraca u zemljama severne Evrope, naučnici su uočili da nivo testosterona i vitamin D dosežu svoj pik za vreme letnjih meseci, a da su na najnižem nivou u martu, naposredno posle zime. Žene takođe manje ovuliraju tokom zimskih meseci, smanjujući tako sebi šanse za začećem.

Sunce može da bude dobra stvar, ali istraživači podsećaju parove koji žure da isprobaju sve što mogu da bi ostvarili trudnoću da preterano izlaganje sunčevim zracima može da vodi raku kože. Pored izlaganja suncu, uvek možete da uzimate dodatke vitamina D u ishrani. Ili da pojačate unos hrane bogate ovim vitaminom.

Pročitajte još: Vitamin D – kako da znate da vam nedostaje?

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Milena Kostić

Milena Kostić iliti na internet nebu znana kao Mama iz magareće klupe je kourednica portala Demetra, preduzetnica, mama petoro dece. Veruje da ako dopremo do jednog pojedinca, možemo da menjamo sve(t).

Related Articles