fbpx
Priprema za trudnoću

Uticaj droge na potomstvo i uticaj alkohola na plodnost

Kakav je uticaj droge na potomstvo i da li postoji uticaj alkohola na plodnost? Dok nedopuštene droge i alkohol mogu da ozbiljno utiču na zdravlje trudnoće, manja je verovatnoća da će uticati na ženinu plodnost. Međutim, istraživanja su pokazala da droga i alkohol mogu da utiču na mušku plodnost.

Korišćenje ilegalnih droga poput marihuane, heroina, kokaina, ekstazija, ketamina i amfetamina mogu doprineti problemima sa plodnošću. Moguće je da ćete teže ostvariti trudnoću ako konzumirate drogu, a neke vrste mogu čak napraviti i ozbiljne probleme u trudnoći.

Da li postoji uticaj droge na potomstvo i koliko alkohol utiče na plodnost?

Alkohol sam po sebi, neće imati uticaj na potpuni sterilitet kod žena. Međutim, žene koje konzumiraju alkohol u većim količinama često imaju probleme sa menstruacijom, bilo da je u pitanju obilna, neredovna menstruacija ili njeno potpuno odsustvo. Samim tim, moguće je i da će žena imati ređe ovulacije.

Marihuana i plodnost kod žena

Marihuana (kanabis, hašiš) je droga koja se najčešće koristi kada su oba pola u pitanju. Učestala konzumacija većih količina može uzrokovati hormonski poremećaj kod žena, pa će samim tim imati problem sa zatrudnjivanjem u odnosu na žene koje ne konzumiraju marihuanu.

Ako ne možete sami da se odvikenete od korišćenja droge, neophodno je da se javite lekaru, kako bi vas uputio u centar za odvikavanje pre nego što ostanete u drugom stanju. Najbolje je da koristite kontracepciju sve dok ne budete sigurno da više niste zavisni od korišćenja droge.

Da li pijenje alkolola i konzumiranje droge ima uticaj na sterilitet kod muškaraca?

Kod muškaraca, oba testisa i jetra su direktno pogođeni etanolom, komponentom većine alkoholnih pića. Zbog učinka etanola, dolazi do atrofije testisa (propadanje tkiva) i fibroze testisa (ožiljaka), što se obično nalazi kod hroničnih alkoholičara.

Nivo testosterona je često smanjen kod ovih muškaraca i rezultat toga su neretko problemi sa erekcijom. Nekada muškarci koji konzumiraju velike količine alkohola imaju problem da ostvare, a zatim i održe erekciju.

Kod muškaraca koji piju previše alkohola, osim erektilne disfunkcije može se javiti:

  • gubitak interesovanja za seks, 
  • manjak testosterona (hormona važnog za začeće), kao i 
  • problemi sa količinom sperme.

Sa druge strane, obavljeno je više istraživanja na temu analize spermograma i konzumiranja alkohola i sva su pokazala da unos alkohola nema uticaj na količinu spermatozoida.

Marihuana može izazvati niži nivo testosterona i probleme sa kvalitetom sperme kod muškaraca.

Kokain izaziva smanjeno uživanje u seksu, česte poteškoće sa erekcijom i smanjenu sposobnost za proizvodnju sperme.

Šta oba pola treba da urade kada planiraju potomstvo? uticaj droge na potomstvo

Ako pokušavate da zatrudnite, povećaćete svoje šanse za uspeh ako vaš partner izbegava alkohol i marihuanu. Dobra vest je da se sa smanjenjem konzumiranja alkohola, stvari vraćaju dobrim delom u pređašnje stanje.

Važno je da se javite lekaru, ako sumnjate na trudnoću, a koristili ste ilegalnu drogu, kako biste utvrdili šta je potrebno da preduzmete kao sledeći korak.

Šta ako utvrdite trudnoću, a pili ste alkohol ili konzumirali drogu?

Pre svega nemojte odmah brinuti. Rizik od štete po bebu, kada je alkohol u pitanju je veoma mali. Najvažnije je da prestanete da pijete od sada. Konsultujte se sa lekarom i imajte na umu da će vas medicinsko osoblje podržati u nameri da prestanete i neće vas osuđivati, stoga im se obratite za pomoć bez ustručavanja.

Razgovarajte sa lekarima i obavite sve potrebne analize, ako ste do sada koristili neku vrstu droge u trudnoći. Važno je da se utvrdi da li je sa bebom sve u redu.

Kod trudnica koje konzumiraju heroin može doći do: odlubljivanja posteljice, pobačaja, mrtvorođenog deteta, niske telesne težine bebe na rođenju, prevremnog porođaja, kao i do mogućnosti da se beba mora odvikavati od droge odmah po rođenju.

Literatura:

  1. Tommy’s: Drugs, alcohol and Trying to Concieve – https://www.tommys.org/pregnancy-information/planning-a-pregnancy/are-you-ready-to-conceive/drugs-alcohol-and-trying-conceive
  2. Royal College of Obstetricians & Gynaecologists: Alcohol and Pregnancy – https://www.rcog.org.uk/en/patients/patient-leaflets/alcohol-and-pregnancy, januar 2018. godine
  3. UK Chief Medical Officers Low Risk Drinking Guidelines – https://assets.publishing.service.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/545937/UK_CMOs__report.pdf, avgust 2016. godine

Midas

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button