fbpx
Priprema za trudnoću

Da li sam spremna za bebu?

Postoji nekoliko stvari o kojima bi trebalo da razmislite onog trenutka kada počnete da se pitate da li je vreme da rodite bebu. Jedno je sigurno – nikada nećete biti u potpunosti spremni, ma koliko znali i ne znali šta vas zaista čeka. Sa druge strane, volećete to malo biće više nego što ste ikada mogli i da pomislite da nekoga možete da volite u toj meri.

Odluka o proširenju porodice

Uopšte, odluka o proširenju porodice trebalo bi da bude planirana kako bi i detetu i sebi obezbedili najbolji mogući početak i pre svega – zdravlje. Odličan vodič i mnoštvo informacija možete naći na portalu Planned Parenthood.

Odgovorite sebi na 13 važnih pitanja:

1.       Zbog čega uopšte želite bebu?
2.       Da li i vaš partner želi bebu?
3.       Da li kao važan kriterijum u razmišljanju uzimate vaše godine?
4.       Na koji način će beba uticati na vas i vašu porodicu?
5.       Kako će beba promeniti vaš stil života?
6.       Da li imate potrebnu emotivnu podršku?
7.       Da li imate finansijske mogućnosti?
8.       Da li ćete moći da obezbedite vašem detetu odgovarajuću negu?
9.       Da li ste dostigli planirani/željeni stepen obrazovanja?
10.   Da li ste zadovoljni dosadašnjim poslom/karijerom?
11.   Šta je sa stambenim pitanjem?
12.   Kako reagujete na bebe i decu oko sebe?
13.   Kakvo je vaše zdravstveno stanje?

Samo vi znate odgovore na ova pitanja i možete da zaključite jeste li spremni ili ne. Takođe, vi ste ti koji znaju šta im je od ovih pitanja pioritet. Šta je ono što im predstavlja ili ne predstavlja problem. U međuvremenu, evo još nekih stvari koje bi mogle da vas podstaknu na dalje razmišljanje. 

  • Ustajaćete više puta u toku noći, beba će plakati, a vi ćete joj menjati pelene.
  • Beba vam neće spasiti brak i najverovatnije neće stvarno naterati vašeg partnera da se ponaša kako vi želite.
  • Bebe su slatke dok su male. Možda ste se i pomirili s neprospavanim noćima u prvim mesecima nakon porođaja. Ali tu ne prestaje ni briga ni žrtva, niti postaje manja. Jednog dana vaše dete će poći u školu, postaće tinejdžer, odrašće… Jeste li spremni i na sve ostale izazove koje donosi roditeljstvo i koji će vas pratiti dok ste živi?
  • Trebaće mnogo godina da prođe da bi ponovo bezbrižno i neplanirano izašli u grad ili da bi vam kuća izgledala uredno i “odraslo”.
  • Da li zaista osećate želju za bebom, ili samo mislite da treba da je imate? Da li na vaša razmišljanja utiče to što vam se bliže godine kada se šanse za trudnoću smanjuju? Da li baš svi oko vas već imaju decu? Da li trpite pritisak okoline, porodice?
  • Ne moraju svi ljudi da imaju dete. Iskrena odluka je uvek ispravna – možda jednostavno vi niste za to.

Ako ste pak sigurni da vam beba ne treba, već da je zaista želite, upustite se u očaravajući svet roditeljstva. Vaše dete najbolje šanse imaće ako ga dočekate spremne, zdrave i srećne.

Pročitajte još:

Save

Save

Save

Save

Save

Milena Kostić

Milena Kostić iliti na internet nebu znana kao Mama iz magareće klupe je kourednica portala Demetra, preduzetnica, mama petoro dece. Veruje da ako dopremo do jednog pojedinca, možemo da menjamo sve(t).

Related Articles