fbpx
Pre trudnoćePriprema za trudnoću

Seksualni položaj za pravljenje bebe

Nema dokaza da su određeni seksualni položaj za pravljenje bebe oni koji će dovesti do začeća. Možda ste čuli da položaji kod kojih se sperma ubacuje najbliže grliću materice – kao što je misionarski položaj (muškarac gore) – više obećavaju nego drugi položaji. Međutim ne postoje naučne studije koje to potvrđuju. (Izvor: CafeMom)

Da li su neki seksualni položaj za pravljenje bebe bolji od drugih?

Pravo vreme, sa druge strane, je presudan činilac. Većina žena su plodne samo pet-šest dana svakog ciklusa, tokom tzv. prozora plodnosti. Prozor plodnosti se otvara pet dana pre ovulacije i zatvara na dan ovulacije, s tim što je žena najplodnija u kratkom periodu neposredno pre ovulacije. Da bi začeća bilo više verovatno, imajte polni odnos dan ili dva pre nego što očekujete da imate ovulaciju, a onda opet na dan ovulacije.

Da li orgazam povećava šanse za začeće?

Neki ljudi veruju da žena koja svoj vrhunac doživi nakon što je partner ejakulirao ima više šanse da će zatrudneti, ali nema dokaza koji podupiru ovu teoriju.

Ženski orgazam nije nužna komponenta začeća, ali moguće je da kontrakcije materice tokom orgazma pomaže spermatozoidima da se kreću prema jajovodima. (Takve bezbolne kontrakcija dogodiće se nehotice čak i kada niste imali seks, posebno u vreme ovulacije.)

Pročitajte još : Saveti za brzo začeće

Treba li da ostanem u ležećem položaju nakon seksa?

položaj za pravljenje bebe

Nema dokaza da to čini ikakvu razliku, ali ne odmaže. Sperma se brzo kreće kroz grlić materice i stiže u jajovode u roku nekoliko minuta. Međutim, ako imate vremena, pokušajte da ostanete u horizontalnom položaju bar 15 minuta nakon seksa. Naravno, sa milionima spermatozoida u ejakulatu, ne bi trebalo da ne bude dovoljno sperme na svom putu prema jajnoj ćeliji, čak i ako ste odmah nakon odnosa ustali.

NAPOMENA: Ako pokušavate da zatrudnite više od godinu dana, ali bez uspeha (ili šest meseci, ako imate 35 godina ili više), ili su vam ciklusi nepravilni, zakažite konsultacije sa specijalistom sa sterilitet.

Objavljen: 19. januar 2012. godine, ažuriran: 25. april 2023. godine

Save

Save

Midas
Izvor
CafeMom

Milena Kostić

Milena Kostić iliti na internet nebu znana kao Mama iz magareće klupe je kourednica portala Demetra, preduzetnica, mama petoro dece. Veruje da ako dopremo do jednog pojedinca, možemo da menjamo sve(t).

Related Articles

Back to top button