fbpx
Priprema za trudnoću

Lažno negativan test na trudnoću

Test je negativan, a trudni ste

Lažno negativan test na trudnoću je test koji je negativan i ne pokazuje drugu crticu, plusić ili znak trudnoće iako ste trudni.

Glavni razlog za lažno negativan test je da ste ga uradili prerano. Testovi za utvrđivanje trudnoće se razlikuju po svojoj osetljivosti, tj. koliko rano se može detektovati hormon humani horionski gonadotropin (hCG) u urinu. Moguće je da je jajna ćelija oplođena i da je došlo do trudnoće, ali telo još uvek nije počelo da proizvodi dovoljne količine beta HCG hormona, koje mogu biti izmerene. Potrebno je nekoliko dana da hormon dostigne dovoljno visok nivo kako bi se mogao otkriti putem urinarnog testa.

Ponovljen test za trudnoću

Ako kućni test za utvrđivanje trudnoće pokazuje negativne rezultate, ali još uvek mislite da bi mogli biti trudni, pričekajte nekoliko dana i pokušajte ponovno. Negativan rezultat može značiti da niste trudni, da ste se testirali prerano ili da je test neispravan. Isto tako, ako ste dobili različite odgovore na više testova za trudnoću, preporučuje se da uradite test iz krvi kako bi dobili tačan odgovor.

Većina testova putem urina ne može da detektuje trudnoću sve dok se ne približi period od dan do dva dana pre nego što treba da dođe menstruacija. Tek tada beta hCG dostigne dovoljno visok nivo. A čak 1 od 4 kućna testa postane pozitivan tek nakon što menstruacija izostane.

Kvantitativna analiza krvi i najosetljiviji testovi urina obično mogu da otkriju hCG ubrzo nakon implantacije, koja se može pojaviti bilo kada od 6 do 12 dana nakon ovulacije. Beta hCG nivo raste eksponencijalno u toku prva dva meseca trudnoće, pa što se ranije test uradi, veće su šanse za lažno negativan rezultat. Manje osetljivi testovi urina kao i kvalitativni testovi iz krvi ne mogu da otkriju trudnoću do tri ili četiri dana nakon implantacije. Menstruacija se javlja u proseku 14 dana nakon ovulacije, tako da je verovatnoća za lažno negativan test u periodu očekivane menstruacija niska.

S druge strane, lažno pozitivan test za trudnoću je dosta ređi.

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Related Articles

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker