fbpx
Priprema za trudnoću

Hronične bolesti i neplodnost

Hronične bolesti predstavljaju stres za organizam žene i neke od njih mogu uzrokovati neplodnost. To se naročito odnosi na bolesti koje izazivaju nagli gubitak težine što se može odraziti na ovulaciju i uzrokovati njen izostanak.

Mogu li hronične bolesti da ugroze plodnost?

Među bolesti koje utiču na plodnost spadaju i poremećaji tiroidne žlezde kao na primer Hašimoto tiroiditis. Oni takođe mogu da zaustave ovulaciju. Zbog negativnog uticaja na rad hipofize, i problemi sa jetrom i bubrezima takođe se mogu odraziti na sposobnost začeća.

Pročitajte još: Ovulacija – kada se događa?

hronicne bolesti i neplodnost

Hronične bolesti i neplodnost su povezani

Ono što potencijalno može biti još veći problem su lekovi koje hronični bolesnici koriste. Mnogi od njih mogu uticati na plodnost kao i na zdravlje bebe ukoliko do trudnoće dođe.

Zbog svega toga veoma je važno da se konsultujete sa lekarom ukoliko planirate bebu. U slučaju da vam je u terapiju uključen lek koji može uticati na zdravlje ploda, lekar će verovatno predložiti da počnete da koristite zamenu – lek sa sličnim dejstvom koji je dozvoljen u trudnoći i bezbedan po bebu i vas.

Pacijentkinje koje su obolele od raka, a razmišljaju o proširenju porodice, treba da razmotre koš neka pitanja. Na primer, ukoliko su podvrgnute hemoterapiji ili zračenju, mogu dobiti hormone koji bi privremeno zaustavili ovulacije, što bi kasnije moglo da poveća šanse za začeće. Takođe, ponekad se mogu dobiti i lekovi koji su “nežniji” prema reproduktivnom sistemu. Žena može da razmotri i opciju zamrzavanja jajnih ćelija pre nego što se podvrgne tretmanu, što joj povećava opcije po završetku lečenja.

Save

Save

Related Articles