fbpx
Priprema za trudnoću

LH trakice

LH trakice se koriste za detekciju nivo LH hormona u urinu koji raste neposredno pred ovulaciju.

Kako se koriste LH trakice?

Ovulacija je proces oslobađanja jajne ćelije iz jajnika. Bez toga nema ni začeća.

Ovulacija se dešava 14 dana pre nego što treba da nastupi novi menstrualni ciklus. To znači da dužina trajanja ciklusa određuje i kog dana će se odigrati ovulacija. Primera radi, ukoliko vam ciklus traje 26 dana (od dana kada ste dobili menstruaciju do sledećeg dana kada ste ponovo dobili menstruaciju), ovulacija se NAJVEROVATNIJE događa 12. dana od dana kada ste dobili menstruaciju (12+14=26).

Ovaj proces odvija se pod uticajem hormona. Sam rast i sazrevanje jajne ćelije je pod uticajem folikostimulirajućeg hormona (FSH), a ovulacija se dešava pod uticajem luteinizirajućeg hormona (LH).

Skok LH se dešava neposredno pred otpuštanje jajne ćelije iz jajnika (ovulacije). On se može detektovati putem nalaza u krvi i u urinu.

lh trakice

Analiza urina se može odraditi i kod kuće pomoću  LH trakica. One na prvi pogled izgledaju kao trakice kojima se utvrđuje trudnoća, samo što umesto hormona beta hCG registruju nivo LH u urinu.

Test je najbolje vršiti jednom dnevno, u popodnevnim satima (između 10h ujutru i 18h uveče) jer je ujutru nivo LH svavako povišen. Pre testiranja smanjite količinu tečnosti koju unosite, i pokušajte da se strpite oko odlazaka u toalet, jer koncentrisaniji uzorak urina ima veće šanse da pruži tačan rezultat testa.

Test ne morate da radite svaki dan, a najbolje je da počnete oko 11. dana ciklusa, pa dok ne naiđe ovulacija.

Na testu postoji kontrolna crta koja se uvek preboji ako je trakica u redu, a ukoliko se dešava skok nivoa LH, pojaviće se i druga crtica. Intenzitet boje te druge crtice treba da bude bar kao kod kontrolne, ili čak i tamniji. Kada se takva, tamnija druga crtica pojavi, to znači da će ovulacija nastupiti u roku 24 do 48 sati.

Ipak, imajte na umu da ova metoda određivanja ovulacije ne mora da bude 100% tačna.

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Related Articles