fbpx
Neplodnost

Uticaj endometrioze na plodnost

Saznajte šta je endometrioza i kako to može da utiče na plodnost

Svaki mesec kada žena ima menstruaciju, ćelije koje oblažu matericu, poznate kao endometrijum se oljušte u menstrualno krvarenje. Neki mali deo te kombinacije krvi i ćelija endometrijuma može da prođe kroz jajovode u trbušnu šupljinu. Većinu vremena, telo prirodnim sistemima odbrane napada i uništava te ćelije pre nego što one mogu da počnu da rastu. Međutim, iz razloga koji nisu jasni to nije uvek slučaj.

Šta je to endometrioza?

U nekim slučajevima ove ćelije endometrijuma zapravo se implantiraju na strukture u trbušnoj duplji i počnu da rastu. To je endometrioza: prisutnost živih ćelija endometrijuma na drugim mestima osim šupljine materice. Zatim, svaki mesec kada normalne hormonalne promene dovedu do menstruacije, na isti način dođe do promene u endometriozi. Mala količina krvarenja iz endometrioznih ćelija. To je vrlo iritantno za telo i kao rezultat toga ožiljci nastaju oko endometrioze. Najčešće je to progresivan proces, uz malu dodatnu količinu krvarenja i ožiljke koji nastaju svaki mesec.

Uticaj endometrioze na plodnost

Nakon što ćelije endometrijuma počnu da rastu u trbušnoj duplji dobijaju naziv priraslica (implantat). Priraslice se mogu pojaviti u bilo kojoj strukturi, uključujući i jajnike, jajovode, mokraćnu bešiku, creva, a i na opni koja obavija trbušnu duplju (poznato kao peritoneum). Područje iza materice, između nje i rektuma, poznato kao Daglasov špag, je najčešće mesto za endometrioze.

Priraslice se mogu pojaviti kao male, jasne crvene boje, vrećice ispunjene tečnošću, ili najčešće kao tamno smeđa ili katran-crna područja. Nakupina stare krvi u tim izraštajima im daje taj izgled. Poneki ožiljak je tipično oko priraslice i može da bude samo lokaliziran ili, s vremena na vreme, vrlo velik. Kada se endometrioza razvija u jajnicima, velike ciste pune stare krvi, poznate kao čokoladna cista ili endometriomi mogu da nastanu kao rezultat.

Postoje i druge teorije kako se endometrioza razvija i ovaj scenario (poznat kao retrogradne menstruacije) sa sigurnošću ne može da objasni sve slučajeve endometrioze. To je, međutim, najčešće podržavana teorija iako ne objašnjava sve, ali ipak najviše o neobičnim slučajevima endometrioze.

Simptomi endometrioze

Iako kod nekim pojedinaca endometrioza ne mora da prouzrokuje nikakve simptome, obično je povezana sa dva problema: poteškoće pri začeću i bol.

Bol može da bude prisutan kao izuzetno bolna menstruacija. Ovaj bol sa menstruacijama, poznat kao dismenoreja, često postane još gori kako žena stari. Bolan odnos nije neuobičajen kod žena sa endometriozom, a čak može da bude prisutna bol koja traje tokom celog meseca, ali je najveća tokom menstruacije.

Nema svako sa endometriozom bol, u stvari, ne postoji korelacija između količine endometrioze koju pojedinac ima i količine boli koja se oseća. Ponekad jedna mala priraslica može da prouzrokuje veliku bol, a neko sa teškim stanjem može da ne oseća bol.

Udruženost endometrioze sa teškoćama začeća je odavno poznata, a istraživanje pokazuje mnogo različitih načina na koje endometrioza ometa normalno začeće. Priraslice endometrijuma su iritantne za telo i kao rezultat toga telo proizvodi grupu susptanci poznatu kao prostaglandini. Prostaglandini mogu da promene ne samo sazrevanje i razvoj jajnih ćelija u jajniku već i oslobađanje jajašca iz njega.

Sposobnost jajovoda da funkcioniše normalno može da bude umanjena. Dok je kod “prirodnog načina” tuba spremna da pokupi jajnu ćeliju ako se pojavi na površini jajnika, pri prisutnosti endometrioze tuba jajovoda može da bude “lenja” ili “spljoštena”. Ne samo da je ukupni tonus tube smanjen, već su fimbrije koji su odgovorne za preuzimanje jajne ćelije možda predaleko od samog jajnika. Kombinacija ovih faktora može da učini da je vrlo teško za tubu da pokupi jajnu ćeliju sa površine jajnika. Dakle, čak i ako se ovulacija dogodi, jajna ćelija ne može da uđe u jajovod.

Endometrijske priraslice takođe dovode do povećane proizvodnje i aktiviranja grupe ćelija poznatih kao makrofazi. Makrofazi su deo prirodnog odbrambenod sistema organizma i mogu da se zamisle kao mali borci, aktivno napadaju i uništavaju bilo koje ćelije sa kojima se susreću. Kod žena sa endometriozom, makrofazi napadaju i uništavaju spermatozoide više od normalnog, tako da to čini poteškoće za spermu da dopre i oplodi jajašce. Makrofazi takođe mogu da ometaju funkcije jajovoda, funkcije jajnika, a možda čak i rani embrionalni razvoj.

Važno je imati na umu brojnost i različite načine uticaja endometrioze na plodnost, posebno kada se raspravlja o načinima lečenja endometrioze.

Dijagnostikovanje endometrioze

Nije jasno zašto se endometrioza javlja kod nekih pojedinaca, a kod drugih ne, ali 10 do 20 posto svih žena reproduktivne dobi ima endometriozu. Kod žena sa neplodnošću, taj broj može da bude od 30 do 50 posto. Uzročnici povezani sa razvojem endometrioze su odlaganje rađanja, duga krvarenja menstrualnog ciklusa, prekidi trudnoća ili kontrola rađanja putem pilule, abnormalna anatomija karlice i stres. Mnogi drugi faktori su povezani sa razvojem endometrioze i tu je čak i genetski faktor, što znači da možete da nasledite povećanu verovatnoću za razvoj ovog procesa ako je i bliska rođaka ima.

Lekar često sumnja na endometriozu na temelju istorije i fizičkog pregleda. Istorija progresivnog pogoršanja boli pri menstruacijama je sugestivna. Istorija grčeva koji počinju dva do tri dana pre početka menstrualnog krvarenja takođe je česta pojava kod endometrioze, kao što je i duboka dispareunia (bol pri dubokoj penetraciji tokom seksa). Tokom fizičkog pregleda lekar će možda moći da oseti endometrioze. Endometrioza nije vidljiva ultrazvučnim pregledom osim ako ne postoji uključenost i jajnika; te čokoladne ciste (nakupine tečnosti u blizini jajnika) su vidljive ultrazvukom. Ako je značajna endometrioza prisutna, kombinacija istorije, pregled karlice i ultrazvuk će je otkriti.

Postoje ogromne razlike u količini endometrioze koju pojedinac može da ima. Postoji sistem ocenjivanja pri kvantifikovanju prisutne količine endometrioze: odrediti veličinu, brojnost, mesto i karakter (meka ili tvrda, duboko ili površinski) izraštaja.

Jedini način da se definitivno dijagnostikuje endometrioza je vizuelni pregled putem laparoskopije. Sa laparoskopijom hirurg beleži postojanje endometrioze i bilo koje priraslice i ožiljke koji mogu da nastanu. Ovo se zabeleži za klasifikaciju stanja i odredi rezultat. Taj rezultat se onda koristi za određivanje stepena uznapredovalosti bolesti, na skali od: I = minimalna, II = blaga, III=umerena i IV = teška. Iako postoji mnogo ograničenja na ovaj sistem klasifikacije ne postoji način da se uporede mere endometrioze od bolesnika do bolesnika, a može da bude koristan u prognoziranju o šansama začeća.

Lečenje endometrioze

U lečenju endometrioze se primenjuju: medikamentozna terapija, prirodni tretmani i hirurški tretman.

Endometrioza i začeće

Sveukupno gledano, šanse za uspešno zasnivanje porodice sa endometriozom su proporcionalne meri bolesti: što je teža endometrioza, teže se ostaje u drugom stanju. Srećom, istinski teške endometrioze su neuobičajene. Rezultati su očigledno vrlo individualni, ali uz pravilno vođenje i lečenje, velika većina žena sa endometriozom će uspešno zatrudneti.

Ako imate blage endometrioze, imaćete laparoskopiju u nadi da će to pomoći da zatrudnite, a vaš lekar može da iskoristi da laparoskopijom uvede dodatne instrumente kojima se otklanjaju priraslice. Stope trudnoća od 40 do 50 posto mogu da se postignu nakon jedne laparoskopije sa ovim postupkom. Ovaj postotak je mnogo bolje nego što može da se postigne nakon laparoskopije i laserskim spaljivanjem endometrioze.

Naravno, biće slučajeva i okolnosti u kojima su hirurške intervencije za endometriozu jasno naznačene. Ali stvar je u ovome: u prošlosti, mogućnost pronalaženja male količine endometrioze i lečenje je bilo opravdanje za mnoge, mnoge hirurške zahvate. Neke žene zapravo su imale nekoliko laparoskopija ili čak i velike operacije iz tog razloga. Ne samo da je to invazivna metoda, pri tome pojedinac mora da podnese jedan ili više hirurških zahvata, već je takođe i skupo.

Ovo su sada daleko uspešniji načini za postizanje trudnoće – oni koji su isplativiji i manje invazivni. Neki od tih pristupa su stimulacija ovulacije i druge metode potpomognute oplodnje.

Pročitajte više:

Save

Save

Related Articles