fbpx
Neplodnost

Povišen prolaktin i neplodnost

Hormon stresa utiče na plodnost

Prolaktin luči hipofiza. Kod žena on je zadužen da stimuliše uvećanje mlečnih žlezda i lučenje mleka.

Njegovo pojačano lučenje, međutim, može uticati i na ovulaciju i biti uzrok neplodnosti. Prolaktin naime ima zadatak da inhibira hormone FSH i GnRH koji pomažu rast i sazrevanje jajnih ćelija, pa na taj način sprečava ovulaciju.

Zbog toga dok žena doji, naročito u prvih par meseci posle porođaja, nema menstruaciju. (Šansa da se ovulacija dogodi značajno je smanjena, pa mnoge od njih ne koriste kontracepciju. Međutim poznato je da se ovulacija, mada dosta ređe, ipak može dogoditi pa žena ovako rizikuje novu neplaniranu trudnoću.)

Povišen prolaktin kod žena koje nisu trudne takođe može da ometa ovulaciju. Zato je promena nivoa prolaktina u krvi jedna od rutinskih analiza kod žena koje se bore sa neplodnošću.

Uobičajeni nivoi kreću se između 30 i 600 mIU/l, a smatra se da viši rezultati mogu imati negativan uticaj na plodnost, ali izazvati i neke druge probleme.

Jedan od mogućih uzroka povišenog nivoa prolaktina je tumor na hipofizi, prolaktinom. Tačan uzrok prolaktinoma nije poznat. On je veoma čest, smatra se da se javlja kod čak 10 odsto populacije, i generalno nije opasan po zdravlje, ali može uticati na neplodnost ili dati druge simptome poput problema sa vidom.

Dijagnoza se potvrđuje laboratorijskim analizama nivoa prolaktina u krvi i CT skenerom ili magnetnom rezonancom.  

povišen prolaktin i neplodnost

Kod muškaraca tumor može izazvati seksualne disfunkcije i neplodnost.

Kod žena prolaktinom i uopšte hiperprolaktinemija – visok nivo prolaktina u krvi – može uzrokovati galaktoreju, ali i ne mora, a može davati i druge simptome poput glavobolje.

Galaktoreja je inače spontana proizvodnja mleka kod žena koje nisu trudne niti imaju decu. Galaktoreja može dati i neke druge simptome koji uključuju uvećane, bolne i osetljive dojke, neredovne i nepravilne menstruacije i gubitak seksualnog nagona.

Pročitajte još:

Related Articles

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker