fbpx
NeplodnostPre trudnoćeZdravstveni problemi

Povišen prolaktin – simptomi visokog prolaktina

Jednom povišen prolaktin ne mora da znači da postoji hiperprolaktinemija – visok nivo prolaktina. Prolaktin je hormon koji luči hipofiza. Njegova primarna funkcija je da pospeši razvoj dojki i pokrene laktaciju te je obično povišen kod trudnica i dojilja.

Ako vam se događa da imate neredovne menstruacije, neplodnost ili se pojavi curenje mleka ( a ne dojite bebu i niste u drugom stanju), lekar će želeti da uradite analizu hormona PROLAKTIN.

Simptomi povišenog nivoa prolaktina – hiperprolaktinemija

Znaci hiperprolaktinemije često ne postoje ili se prvo ne sumnja da može da postoji visok nivo prolaktina. Neki uobičajeni simptomi su:

demetra 3

Dijagnoza – povišen nivo prolaktina

Uvek kada analiza pokaže povišen nivo prolaktina, lekar traži da se test ponovi.

Prolaktin se proverava analizom krvi u laboratoriji. Na prolaktin razni okidači mogu da imaju uticaj, pa se savetuje izbegavanje seksualnih zadovoljstava i stimulacija bradavica noć pre analize. (*1)

Uvek kada analiza pokaže povišen nivo prolaktina, lekar traži da se test ponovi.

Ako se utvrdi da zaista postoji problem sa analizom prolaktina i posle ponovljenih rezultata, lekar će prvo tražiti da se urade analize drugih hormona, a možda na kraju savetovati snimanje magnetnom rezonancom da bi se otklonila sumnja na promene na hipofizi i oštećenja okolnog tkiva.

prevencija karcinoma

Zašto se javlja povišen nivo prolaktina?

Postoje brojni razlozi zašto prolaktin može biti povišen. Neki nisu opasni i važno je da ponovite analizu, jer nekada okidaš za viši nivo prolaktina može biti i trenutni stres, neispavanost i drugo.

Lekovi takođe mogu biti okidač za povišen prolaktin poput antidepresiva, određenih antipsihotika, verapamil, lekovi protiv mučnine i blokatori kiseline.

Ukoliko je utvrđeno da postoji hiperprolaktinemija (visok nivo prolaktina), uzrok mogu biti:

  • oboljenje bubrega,
  • hipotiroidizam,
  • tumor i bolesti hipofize,
  • bolesti hipotalamusa,
  • Kušingova bolest.

Koliko li je povišen prolaktin čest problem kod ljudi?

Pojava hiperprolaktinemije se razlikuje među populacijom, češće se javlja kod žena, a tek 0,4% odraslih će imati ovaj problem, s tim da je naveći procenat među ženama sa bolestima reproduktivnih organa (9-17%). (*2)

Visok prolaktin – lečenje

Lečenje visokog nivoa prolaktina podrazumeva njegovo vraćanje na normalne vrednosti. Ovo se obično radi lekovima ili, u izuzetnim situacijama, operacijom smanjenja ili uklanjanja  tumora na hipofizi.

Ako se koristi terapija za snižavanje prolaktina, nakon toga će lekar zahtevati redovne kontrole njegovog nivoa putem testa iz krvi.

Pročitajte još:

Objavljen: mart 2017. godine, ažuriran: novembar 2022. godine

povišen prolaktin
Simptomi visokog prolaktina

Literatura:

  1. TheJournalOfSexualMedicine: The Quality of Sexual Experience in Women Correlates with Post‐Orgasmic Prolactin Surges: Results from an Experimental Prototype Study –  https://www.jsm.jsexmed.org/article/S1743-6095(15)30354-4/fulltext, maj 2013. godine
  2. TheJournalOfHumanReproductiveScience: Hyperprolactinemia, novembar 2013. Godine
  3. ReproductiveFacts.org: Hyperprolactinemia – https://www.reproductivefacts.org/news-and-publications/patient-fact-sheets-and-booklets/documents/fact-sheets-and-info-booklets/hyperprolactinemia-high-prolactin-levels
  4. Image by Hans Braxmeier from Pixabay

Izvor
Reproductive FactsThe Journal of Human Reproductive SienceThe Journal of Sexual Medicine

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker