fbpx
NeplodnostZdravstveni problemi

Nizak estrogen: Simptomi niskog estrogena kod žena

Estrogen je hormon koji se obično povezuje sa ženskim telom, ali i muškarci proizvode estrogen. Samo je kod žena on viši. Postoje situacije u kojima je nizak estrogen. Kako se leči nizak estrogen? I zašto je njegov nivo toliko važan?

Koja je uloga estrogena?

 • Odgovoran je za seksualni razvoj kod devojčica kada uđu u pubertet. Pročitajte: Devojčice u pubertetu
 • Estrogen kontroliše zadebljavanje sluzokože materice tokom menstrualnog ciklusa i na početku trudnoće.
 • On utiče i na promene u grudima kod tinejdžerki i trudnica. Pročitajte: Promene izgleda grudi u toku meseca
 • Učestvuje u metabolizmu kostiju i holesterola.
 • Estrogen takođe reguliše telesnu težinu, unos hrane, metabolizam glukoze i osetljivost na insulin.

Nelečen nizak estrogen može da dovede ženu do steriliteta.

Simptomi niskog estrogena – kako da znate da imate nizak estrogen?

Prirodno je da žene imaju nizak estrogen u nekim životnim periodima. Na primer, devojčice pre nego što počnu da ulaze u pubertet imaju nizak estrogen, kao i žene koje ulaze u menopauzu. Problem je, ako žene u reproduktivnom periodu imaju nizak nivo estrogena. Uobičajeni simptomi su:

Kada žene imaju problem zbog niskog nivoa estrogena, dolazi i do lakšeg lomljenja kostiju. Ono može biti znak smanjenja gustine kostiju i začetka osteoporoze. Ovo se dešava zbog toga što estrogen, kalcijum, vitamin D i drugi minerali utiču na jačinu kostiju.

Photo by Sam McNamara on Unsplash

Zašto se javlja nizak estrogen kod žena?

Estrogen se, pre svega, proizvodi u jajnicima i sve što utiče na njih, uticaće i na proizvodnju estrogena. Kod mladih žena mogu uticati: poremećaji u ishrani (anoreksija), prekomerno vežbanje, loša funkcija hipofize, prerano otkazivanje jajnika, hronična bolest bubrega i Turnerov sindrom.

Perimenopauza počinje kod žena starijih od 40 godina. Ne zna se tačno u kom trenutku jer je to individualno. Tokom perimenopauze nivo estrogena počinje da opada i da se usporava sve do menopauze.

Faktori koji imaju najčešći uticaj na nizak estrogen su:

 • starost žene (pre puberteta i u perimenopauzi),
 • porodična istorija problema sa jajnicima, na primer: ciste na jajnicima,
 • ekstremna dijeta i drugi poremećaji ishrane,
 • preterano vežbanje,
 • poremećaji hipofize,
 • hemoterapija i lečenje zračenjem,
 • poremećaj upotrebe različitih supstanci.
Kako se postavlja dijagnoza niskog estrogena kod žene?

Postavljanje prave dijagnoze i lečenje ovog problema može da predupredi mnoga zdravstvena stanja. Ukoliko se jave simptomi niskog estrogena, potrebno je da se javite lekaru, kako bi procenio na koji način će se problem rešavati. On će postaviti dijagnozu i važno je da se to što pre uradi. Pored nivoa estrogena, lekar će tražiti i nivo FSH. U nekim slučajevima lekari testiraju i hormon hipofize, te hormone štitne žlezde.

Photo by Sam McNamara on Unsplash

Kako se leči nizak estrogen?

Žene koje imaju nizak nivo ovog hormona mogu da imaju benefite od hormonskog tretmana. Postoje i nehormonske opcije koje se savetuju ženama sa visokim rizikom od raka dojke, krvnih ugrušaka, moždanog udara i sa bolestima jetre.

Svakako se savetuje niža terapija estrogenom, a kod žena između 25 i 50 godina ona može da smanji rizik od: gubitka kostiju, pojave kardiovaskularnih problema i drugih problema izazvanih hormonskom neravnotežom. Estrogen se može davati u formi tableta, injekcijama i vaginalno.

Terapija će smanjiti simptome menopauze i smanjiti rizik od preloma kostiju i osteoporoze. Međutim, ova terapija se savetuje samo tokom 1 do 2 godine.

Pored terapije estrogenom, neki lekari se odlučuju za hormonsku supstitucionu terapiju (HRT), za povećanje prirodnog nivoa hormona u telu.

Da li postoji veza između povećanja telesne težine i niskog estrogena?

Estrogen reguliše metabolizam glukoze i lipida, a nizak nivo estrogena može da dovede do povećanja telesne težine. Pre svega zbog toga što estrogen utiče na količinu masti u telu. Istraživanja pokazuju da postoji veza između gojenja i približavanja menopauzi. Prekomerna težina ipak dovodi do gojaznosti, dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti.

Pre svega je važno da se hranite uravnoteženo i da počnete da vežbate. Obratite se stručnjaku koji će vam napisati plan aktivnosti i ishrane.

Literatura:
 1. OASH: https://www.womenshealth.gov/30-achievements/25
 2. FDA: FDA Statement on the Results of the Women’s Health Initiative- https://wayback.archive-it.org/7993/20170112130359/http://www.fda.gov/Drugs/DrugSafety/InformationbyDrugClass/ucm135331.htm

Objavljen: 10. oktobra 2023. godine, ažuriran: 20. oktobar 2023. godine

Midas

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button