fbpx
Neplodnost

Oštećenje i neprohodnost jajovoda

Jajovodi

Oko 30 odsto žena koje imaju problem da ostanu u drugom stanju, uzrok za neplodnost pronašle su u oštećenjima jajovoda ili je u pitanju potpuna neprohodnost jajovoda.

Jajovodi su su cevčice duge 7 do 14 centimetara koje povezuju matericu sa jajnikom. Nakon ovulacije jajna ćelija do materice putuje kroz jajovod, a u slučaju da je došlo do oplodnje, upravo jajovodi su mesto susreta jajne ćelije i spermatozoida. Tako oplođena jajna ćelija dalje putuje do materice gde će doći do implantacije.

Šta kad su jajovodi oštećeni?

Ukoliko su jajovodi oštećeni ili neprohodni, spajanje spermatozoida i jajne ćelije je onemogućeno, pa do trudnoće ne može doći. Do takvih problema (oštećenja dela jajovoda, ili čitavom dužinom, ili oštećenja trepetljiki (fimbrija) koje prihvataju jajnu ćeliju) može doći kao posledica upala koje uzrokuju razne polno prenosive bolesti kao što su hlamidija, mikoplazma, gonokok, ali i endometrioza, upala slepog creva i drugi problemi koji se tiču trbušne duplje.

Na slici dole vidi se jajovod kroz koji prolazi jajna ćelija od jajnika do materice i susreće se sa spermatozoidima.

neprohodnost jajovoda

Kako se otkriva problem sa jajovodima?

Postoji nekoliko metoda kojima se kod žena koje imaju problem sa neplodnošću može utvrditi prohodnost jajovoda. Najčešće se koriste kontrastne metode kao što su histerosalpingografija (HSG) i histerosalpingo-sonografija (HSSG). One se sprovode tako što se kontastno sredstvo ubrizga u matericu i jajovode, a onda se čitava genitalna regija slika bilo rendgenom ili ultrazvučno. Na snimku se vidi da li je kontrast prošao duž čitavih jajovoda ili postoji neka blokada. U nekim slučajevima ubrizgavanje može delovati terapijski, tako što delimično pročisti jajovode.

Uvid u prohodnost jajovoda može se steći i laparoskopijom tako što se minijaturnim instrumentima sa kamerom ulazi u trbušnu duplju i posmatraju se jajovodi. Istovremeno se može obaviti i mikrohiruška intervencija u slučaju da se dijagnostikuje problem. Tada se odstranjuju cistične promene na jajnicima i priraslice koje sljepljuju jajovode, jajnike i druga tkiva trbušne duplje.

Hidrosalpings

Ukoliko se utvrdi da postoji proširenje na jajovodu u kome se skuplja tečnost, radi se o hidrosalpingsu. Tada, pošto je jajovod zapušen, tečnost koju luči njegov epitel ne može da se izlije u trbušnu duplju, pa se ona sliva u matericu i sprečava implantaciju embriona. U nekim slučajevima, ako je problem blaži, može se rešiti mikrohiruški. U suprotnom, kako on onemogućava začeće, odstranjuje se jajovod. Hidrosalpings je najčešće posledica infekcija ili zapaljenjskih procesa i može se ponekad uočiti na ultrazvučnom pregledu, dok ga je u drugim slučajevima moguće otkriti samo laparoskopski ili pomenutim kontrastnim metodama. Neretko ne daje simptome, a može izazvati bolove u trbuhu, mučninu, povišenu temperaturu ili malaksalost.

Kako bez jajovoda?

Ukoliko je problematičan samo jedan jajovod i potrebno ga je odstraniti, žena bez obzira na to pomoću drugog jajovoda može ostvariti zdravu prirodnu trudnoću. Ukoliko se moraju odstraniti oba jajovoda, žena i dalje može zatrudneti zahvaljujući asistiranoj, vantelesnoj oplodnji (VTO). Prema brojnim studijama, žene kojima je odstranjen jajovod imaju jednake šanse za trudnoću tokom procesa VTO kao i ostale koje imaju očuvane jajovode.

Save

Save

Related Articles