fbpx
NeplodnostZdravlje

Leptin kao lek za hipotalamičku amenoreju

Verovatno nikada niste čuli za leptin. Međutim, ako imate hipotalamičku amenoreju i želite da ostanete u drugom stanju onda je veoma važno da znate sve o njemu.

Žene koje imaju veoma nizak nivo holesterola, kao što su često i profesionalne plesačice i atletičarke, kao i žene sa poremećajima u ishrani u opasnosti su da izgube menstrualni ciklus. Gubitak ciklusa izaziva i neplodnost, ali za posledicu ima i niz drugih zdravstvenih problema, pa čak i osteoporozu.

Hipotalamička amenoreja utiče na plodnost

Istraživanjima je otkriveno da je lek za rešenje ovog problema u hormonu leptinu koji se naziva i ”hormon gladi” ili ”hormon sitosti”.

Nizak nivo leptina znači da osoba nema dovoljnu zalihu energije – ona se troši na sportske aktivnosti ili za preživljavanje (kada je u pitanju gladovanje). Kada telo oseti glad, fokus se sa reproduktivnih organa prebaci na osnovne životne potrebe da bi telo funkcionisalo, uključujući hranjenje mišića i mozga. Ako nema dovoljno masnih zaliha, reproduktivni organi ne funkcionišu.

smanjena upotreba mobilnog telefona

Istraživanja uticaja leptina na plodnost

”Mi smo znali da organizam reaguje na glad usmeravanjem svoje energije ka opstanku i daleko od reprodukcije. Pokazali smo da smanjenje nivoa leptina uzrokovano glađu ima ključnu ulogu u regulisanju hormonskih reakcija za iskorišćavanje hrane”, objašnjava autor te studije dr Kristos Mankoros, direktor odeljenja za proučavanje ishrane ljudi u medicinskom centru Bet Israel Dikones i profesor medicine u Harvardovoj medicinskoj školi. 

Naučini veruju da bi problem izostanka menstrualnih ciklusa i preskočenih ovulacija usled niskog nivoa masti može da se reši uzimanjem određenih doza leptina u sintetičkom obliku. Studijom su obuhvaćene žene strosti između 18 i 35 godina, koje su razvile hipotalamičku amenoreju.

”Radi se uglavnom o mladim ženama koje su mahom atletičarke. One imaju određeni plan ishrane, mršave su i izgledaju veoma zdravo. Međutim, imaju abnormalne nivoe hormona, pa menstruacije često izostaju, kao i ovulacija, a osim toga imaju i smanjenu gustinu kostiju”, kaže doktor Mankoros. 

leptin

Nakon samo jednomesečne terapije sintetičkim leptinom, kod 70% žena je počeo menstrualni ciklus, a kod više od polovine je potvrđena ovulacija.

Kako da znate da imate problem sa leptinom?

Da li je nizak nivo leptina uzrok vaše neplodnosti? Ako sumnjate da bi to mogao da bude problem ili već imate dijagnozu hipotalamičke amenoreje, razgovarajte sa lekarom o tome kako biste mogli rešiti ovaj problem. On se uglavnom može rešiti pravilnom ishranom za nekoliko meseci. Najbolje bi bilo da u rešavanje svog problema uključite nutricionistu. Ne očekujte rezultat preko noći, ali za par meseci bi sve moglo da se dovede u red. Nema potrebe za dodatnim hormonskim tretmanima.

Objavljen: 20. oktobar 2011. godine, ažuriran: 3. novembar 2022. godineSave

Midas

Milena Kostić

Milena Kostić iliti na internet nebu znana kao Mama iz magareće klupe je kourednica portala Demetra, preduzetnica, mama petoro dece. Veruje da ako dopremo do jednog pojedinca, možemo da menjamo sve(t).

Related Articles

Back to top button