fbpx
Neplodnost

Inhibin B

Inhibin B je hormon koji proizvode jajnici. Njegova proizvodnja pomaže da se suzbije FSH, koji se luči u mozgu. Kod žena se testiranje ovog hormona sprovodi kao efikasan test funkcije i rezervi jajnika.

Osim vršenja analize na nivo FSH i estradiola u krvi, često se traži analiza AMH i Inhibina B u krvi, kako bi se procenila rezerva jajnika i njihova funkcija. Ovo je česta vrsta testiranja pre većine drugih analiza. Često se koristi i ako postoji slab odziv na lekove za stimulaciju ili kod žena koje pate od neobjašnjive neplodnosti.

Posebno pre davanja bilo kakve hormonske terapije, lekaru je bitno da zna ukoliko žena ima izuzetno loše ovarijalne rezerve. Ona će biti tretirana agresivnijom terapijom od mlade žene sa normalnom rezervom.

Testiranje Inhibina B se obično vrši drugog ili trećeg dana menstrualnog ciklusa. Nivo Inhibina B zavisi od referentnih vrednosti laboratorije, ali svakako nije dobro da bude nizak. Referentne vrednosti su obično date sa nalazom. Nizak nivo ukazuje na smanjenu funkciju jajnika.

Uticaj Inhibina B na plodnost

Ako je rezultat ovog hormona dobar, imate velike šanse da zatrudnite. Lekar će možda predložiti neko osnovno praćenje ili drugi ne previše invanzivan metod.

Međutim, ako je nivo nizak i šanse za začeće su znatno niže. U tom slučaju, preporučuje se invanzivno lečenje ili vantelesna oplodnja.

Save

Save

Related Articles