fbpx
Neplodnost

Jednodnevna dijagnostika bračne neplodnosti

Šta je to jednodnevna dijagnostika neplodnosti

Novi pristup te dijagnostike predstavlja jednodnevna dijagnostika bračnog steriliteta (“one step fertility clinic”). Njen cilj je da se u što kraćem vremenskom roku da precizna dijagnoza i započne lečenje.

S obzirom da dosadašnji način ispitivanja “korak po korak” u često veoma velikom vremenskom intervalu, što predstavlja vrlo frustirajuće iskustvo za pacijente, ovaj pristup donosi olakšanje. Njime se štedi vreme pacijenata, kako sa aspekta uloženog vremena tako i sa aspekta koliko brzo dobijamo rezultate. Dokazano je prihvatljiviji, ekonomičniji i efikasniji za pacijente.

U ovoj dijagnostici se izdvajaju dva osnovna pristupa: ultrazvučna dijagnostika i primena minimalno invazivnih endoskopskih procedura.

Ultrazvučni pregled se praktikuje 10-12. dana menstrualnog ciklusa (koji traje 28 dana). Redosled postupaka je:

– uzimanje anamnestičkih podataka

– ananliza spermograma

– ginekološki i ultrazvučni pregled žene

– određivanje nivoa hormona u krvi da bi se potvrdila ovulacija

– kontrastna histerosalpingosonografija

Ovarijalna rezerva se procenjuje merenjem nivoa inhibitora B i FSH u krvi, kao i ultrazvučnim pregledom veličine jajnika i brojanjem antralnih folikula. Njime se se ocenjuje i izgled endometrijuma kao i eventualno prisustvo nekog materičnog faktora steriliteta (urođene abnormalnosti i sl.).

Kontrastnom histerosalpingosonografijom se utvrđuje da li su jajovodi prohodni i to tako što se u grlić materice postavi kateter kojim se prvo ubrizga određena količina vazduha, a zatim fiziološki rastvor i na kraju kontrastno sredstvo. Postupak može da bude bolan ako su jajnici neprohodni.

Što se tiče endoskopskog pristupa, on obuhvata transvaginalnu hidrolaparoskopiju (THL), mini histeroskopiju, hromopertubaciju i salpingoskopiju. Njima se utvrđuje stanje ženskih polnih organa u maloj karlici. Njihova velika prednost je što se mogu izvoditi u ambulantnim uslovima u lokalnoj anesteziji.

Save

Related Articles