fbpx
Neplodnost

Stvari koje ne želite da čujete dok pokušavate da zatrudnite

Kako da razgovarate sa bližnjima o zatrudnjavanju

Niste trudni još? Pa, evo dolaze vaši dobronamerni prijatelji i porodica sa svojim mislima o tome zašto se to ne dešava…

Zašto su tuđe misli o vašem reproduktivnom životu, obično rečene sa najboljim namerama, često stvarno neugodne? To je verovatno zato što puno „saveta“ dolaze od porodice i prijatelja koji su često u zabludi i, u nekim slučajevima, potpuno u zabludi. Istina iza tri komentara koje neplodna žena ima prilike da čuje najviše su:

1. „Jeste li pokušali IVF / akupunkturu / stoj na glavi?“

Prijatelji i porodica mogu da skoče sa savetima čim saznaju da se neko od njihovih voljenih bori sa neplodnošću jer tako često instinktivno želimo da popravimo stvari. Da, istina je da vas neko unutar vašeg bliskog kruga može uputiti na vredne informacije o neplodnosti, ali ono što je važnije je da vas može saslušati.

Kada (i ako) se odlučite da otvorite temu neplodnosti, to počnite sa tvrdnjom da stvarno trebate prijateljsko uho za slušanje, a ne da tražite instant rešenja.

 2. „Samo se opustite i samo će se dogoditi.“

Naravno, ponekad par ode na opuštajući romantični odmor i vrati se u troje. Ali „samo se opusti“ načelo ne uspeva uvek za svakoga, a čak i nedavna istraživanja na temu povezanosti stresa i plodnosti pokazuju mešovite rezultate. Postoji na žalost toliko mnogo mitova o pitanjima plodnosti! „Pokušala sam opuštanje. Prestala sam da pijem kafu. Meditirala sam. Nažalost, to nije rešilo moj problem. Nauka jeste!“

Kad prijatelji svedu vaše često intenzivne frustracije zbog neplodnosti na neprimeren predlog da se „prestanete toliko brinuti“, to može da učini da se osećate potcenjeno. Ako je to neko u koga imate poverenja i želite da podelite informacije, navedite činjenice o svojoj situaciji na početku razgovora, kao način da izbacite mitove o plodnosti iz razgovora.

3. „Znam da ćeš se ljutiti, ali ja sam trudna.“

Da, saopštenje prijatelja da čekaju dete može da bude neprijatno, a ponekad i boli puno, ali tako mogu da bole i pretpostavke drugih o tome kako ćete reagovati. Većina žena želi da čuje o tuđoj bebi na suvoparan način i dovoljno rano tako da ne budu poslednje koje saznaju novost. Ako imate prijatelje koji aktivno pokušavaju da zatrudnite, nežno im stavite to do znanja. I ako odjednom doživeti spoj srećnih i tužnih emocija čuvši vest, to je u redu. Čim budete mogli, usresredite se na one pozitivne da ih prenesete kroz svoje čestitke.

Save

Related Articles