fbpx
Neplodnost

Ne možete da zatrudnite? Probajte ponovo!

Trudnoća nakon dijagnoze neplodnosti

Gotovo polovina žena koje su imale problem da zatrudne tokom godinu dana ili duže, uspele su da zatrudne bez ikakve medicinske pomoći. Ovaj veoma optimističan podatak za sve parove koje muči problem neplodnosti, rezultat je tek objavljene studije sprovedene u Australiji na osnovu ispitivanja više od 7000 žena.

Nešto je ipak veći broj trudnoća bio kod žena sa sličnim problemom koje su se odlučile na vantelesnu oplodnju (VTO) ili neki drugi tretman za problem neplodnosti.

Jedan od istraživača koji je potpisao studiju, Danijel Herbert, iz Škole za zdravlje populacije Univerziteta Kvinslenda objasnio je u izjavi agenciji Rojters da veliki procenat žena mlađih od 36 godina sa istorijom problema sa neplodnošću ipak spontano zatrudne i rode zdravu decu. “To znači”, objašnjava dr Herbert, “da ako ne postoji jasan problem, odnosno ako žena ima ovulacije, a muškarac proizvodi dovoljno spermatozoida, ovakvi parovi treba da budu optimistični”.

Dr Alis Domar, stručnjak za probleme neplodnosti i vantelesnu oplodnju, navodi da većina lekara smatra kako posle godinu dana pokušavanja da zatrudni, žena ili njen partner, najverovatnije imaju neki problem. No, dr Domar tvrdi da to nije uvek slučaj te da vredi ispitati da li postoji problem, ali ne treba srljati u VTO. “Ukoliko ne postoji ništa što koči začeće, žena ne treba da odustane od prirodnih pokušaja. Ali, ako su joj na primer blokirani jajovodi, čekanje je onda uzaludno gubljenje vremena”.

Dr Kortni Linč, načelnica reproduktivne epidemiologije na Državnom univerzitetu Ohajo navodi podatak da oko 15 odsto žena ne zatrudni nakon godinu dana pokušavanja, ali da je zapravo samo tri do pet odsto žena zaista neplodno. Ostale će bez ikakve pomoći medicine spontano ostati trudne u narednih godinu ili dve.

Dr Linč navodi da neke žene ne žele da čekaju duže od godinu dana i traže da što pre uđu u postupak VTO. Ona dodaje da starost pacijenta može biti dobar razlog za tako ubrzan potupak, ali ukoliko se na primer radi o ženi koja ima 28 godina, dr Linč savetuje da se ipak pričeka još najmanje godinu dana.

Save

Save

Save

Save

Save

Related Articles