fbpx
Neplodnost

Činjenice o neplodnosti

– Svaki šesti par u Srbiji ima problem da dobije bebu.

– Kod od 10 do 15 odsto parova ne može da se pronađe pravi razlog neplodnosti.

– “Krivica” za neplodnost podjednako je podeljena između muškaraca i žena – uzroci su u najvećem broju slučajeva problem sa ovulacijom ili sa manjkom zdravih spermatozoida.

– Neki naši lekari navode da je glavni uzrok neplodnosti životna sredina – insekticidi, pesticidi, hrana koja sadrži antibiotike, hormone, teške metale i aditive.

– Premali broj spermatozoida i nezdrava sperma uzrok su i do 35 odsto slučajeva neplodnosti. Kod gotovo polovine muškaraca koji imaju problem sa spermom, uzrok nije poznat, dok je kod ostalih uglavnom problem nastao zbog infekcije, kasno spuštenih testisa ili zbog proširene vene na testisu.

– Na plodnost muškarca značajno utiče konzumiranje alkohola, pušenje, stres ali i profesija. Problematični su oni poslovi koji se rade u previše zagrejanim prostorijama (npr. pekare, toplane), na kojima se dosta sedi (vozači, kancelarijski radnici). Loš uticaj može imati i držanje laptopa u krilu (jer se greje) kao i mobilnog telefona u džepu, itd.

– Naši stručnjaci navode da, kada je uzrok neplodnosti kod žene, najčešće je su pitanju začepljenost jajovoda, zapaljenska promena, infekcija ili poremećaj hormona.

– Polno prenosive bolesti hlamidija i gonoreja najčešći su razlog neplodnosti od svih onih koji se mogu sprečiti prevencijom. Prema istraživanjima, oko 40 odsto žena sa ovim bolestima imaće i upalni proces koji vodi ka neplodnosti.

– Za oko 60 do 70 odsto žena u Americi koje su ispitujući uzroke neplodnosti išle na laparoskopiju, utrđeno je da imaju endometriozu. U Srbiji ovakvi podaci nisu poznati.

– U Srbiji u proseku gotovo svaka treća žena koja je išla na vantelesnu oplodnju, rodila je dete.

– Kod parova koji nemaju problem sa neplodnošću, šansa da žena zatrudni u jednom ciklusu iznosi 20-25 odsto. Žena od 29 godina ima oko 20 odsto šanse, dok žena od 39 godina ima svega 7 odsto šanse da zatrudni u jednom ciklusu.

Save

Related Articles