fbpx
BaštovanstvoUređenje doma

5 stvari koje treba da uradite da pripremite baštu za proleće

Za lepo dvorište uvek je potreban trud i angažovanje. Neke radnje u vrtu su neophodne da pripremite baštu za proleće, kako bi ona zasijala u punom sjaju.

Pripremite dvorište za novu sezonu

Sada je pravo vreme da pripremite vrt za proleće, ako to već niste učinili. Sada je vreme da pripremite alat, proverite da li nešto treba dokupiti, oplevite stabla, sredite šupu, nabavite đubrivo, skupite suvo lišće i razgrnete biljke, ali i da popravite ograde. Pored prolećnog spremanja doma, iskorisitite prvi sunčan vikend da uredite vaš prostor na otvorenom.

Sve češće ljudi gaje sitno povrće i začinsko bilje i na svojim terasama. Ako uzgajate biljke od semena i ne kupujete rasad, vreme je da se bacite na posao.

1.      Nabavite rasad

Pijace su prepune rasada cveća. Kupite ono što vam se dopada. Možete kupiti i seme koje ćete zasejati i držati unutra, a onda ga, kada ojača, a napolju otopli izneti i presaditi u dvorište ili saksije i žardinjere na otvorenom.

Kada želite da pripremite baštu za proleće, razmislite i o bojama, možda želite da uklapate određene boje ili da sve bude iste boje, ali da se razikuju nijanse.

pripremite bastu za prolece 1

Sada uglavnom nije vreme za cveće u lukovicama, jer lale, narcise i zvončiće treba presađivati u jesen. Sa zumbulom to nije problem, ali ako želite da cvetovi i naredne godine budu krupni, izvadite lukovice nakon što precveta i ostavite ih van zemlje. Kada zumbul ostane u zemlji, on se razmnožava, a samim tim i usitnjava, pa cvet neće biti tako lep i bogat sledećeg proleća.

Začinsko bilje takođe možete sejati ili kupiti rasad. Dobar deo bilja može da prezimi napolju poput lavande, ruzmarina, žalfije, origana, peršuna i celera.

2.      Sredite i ofarbajte ogradu

Sada je idealno vreme da sredite ogradu. Možda neki zid treba prekrečiti, ogradu ofarbati ili ponešto zakucati. Sada je vreme i da manje ogradice i grede koje ograničavaju delove bašte takođe sredite. Zelena je uvek lep izbor za dvorište jer se uklapa u boje okruženja, ali i sve druge boje će biti prigodne, posebno ako želite da napravite kontrast sa postojećim.

Možda biste neku ogradu ili zid mogli da osvežite novim saksijama koje ćete okačiti ili nekom žardinjerom.

3.      Zamenite saksije i presadite cveće

Zamenite dotrajale saksije i žardinjere novim ili nekim koje ste uspeli sami da napravite. Postoje brojne ideje kako da sami napravite neke posude za sadnju. Posebno kod sitnijeg bilja i cveća je važno da posuda u kojoj se nalazi bude lepa.

pripremite bastu za prolece 2

Sada treba i zasejati iz kesica ono što želite da gajite na ovaj način. Ako stavljate više biljaka u jednu posudu povedite računa o tome koje će rasti više u odnosu na druge, pa gledajte da ono bude u pozadini.

4.      Planirajte kako dvorište treba da izgleda tokom leta

Kada treba da pripremite baštu za proleće, možete naći mnoštvo planova izgleda bašte ili sami uzmite papir i nacrtajte gde želite da vam se šta nalazi u dvorištu. Vodite računa da se estetski sve po malo uklapa, da boje bude uklopljene, ali i tekstura.

Neki vole da minimalizam bude prisutan i u vrtu, te da koriste posude za sadnju oštrih i pravilnih oblika i modernog dizajna, a da biljke budu „pod konac“. Sa druge strane, ima onih koji vole prirodniji i rustični eksterijer gde ima čak i napuklih saksija, a biljke rastu pomalo divlje i nesputano. Sve je stvar izbora i onoga što prija vašem oku.

Elegancija u vrtu se najlakše postiže tako što ćete birati nekoliko biljaka, ali koje se ponavljaju. Tako ćete popuniti prostor biljkama koje se međusobno uklapaju, a ceo vrt će činiti celinu. (Izvor)

Dodavanje zimzelenih biljaka je uvek dobra ideja. Zimzeleno će činiti vrt i tokom zime lepim, izbeći ćete sive tonove, a celo leto ćete takođe moći da uživate uz neke biljke drugih boja. Možda ćete želeti da zasadite i neke biljke koje teraju komarce.

pripremite baštu za proleće

5.      Pripremite baštu za proleće – sada je vreme i za povrće

Čak i ako imate manji prostor na terasi, po neki čeri paradajz ili papriku možete da zasadite. Probajte da gajite svoju biljku, sigurni smo da će se i vama, ali i deci dopasti da gledaju kako raste i napreduje, a poseban će gušt biti ako budete imali priliku da jedete nešto iz svoje bašte.

Postoji mnoštvo semena koje možete da kupite, a čak se može nabaviti i organsko seme i neke stare sorte, karakteristične za ovo podneblje.

Pripremite baštu za proleće
Pripremite baštu za proleće

Ako je još uvek hladno, sadite ga prvo u posude, pa ćete kada malo poraste, presaditi u neku dublju posudu ili direktno u vrt. Paradajz je često najbolje kupiti već uzgojen do određene visine kod prodavaca na pijaci.

Određene sorte se mogu saditi i napolju, kada to dozvoljavaju uslovi. Zelena salata i blitva su, na primer, dobre za sadnju jer rastu iznova iako vi sečete listove sa strane. Ako imate malo prostora, možete probati i vertikalnu sadnju. Posebno je lako saditi jagode u vertikalnim sadilicama.

Objavljen: 20. mart 2022. godine, ažuriran: 20. mart 2023. godine

Photo by Photo by Sandy Rojas from Pexels

Reklame

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button