fbpx
ČišćenjeUređenje doma

7 grešaka pri pranju veša  

Iako gotovo svi koriste mašinu za pranje veša, postoji niz grešaka pri pranju veša koje možete da napravite. Šta je to na šta treba da obratimo pažnju i koje su najčešće greške koje lako možemo da sprečimo?

grešaka pri pranju veša
7 grešaka pri pranju veša – Photo by Dan Gold on Unsplash

7 grešaka pri pranju veša

  1. Loše pripremljena odeća za pranje – važno je da je odeća dobro pripremljena za pranje. Ovo znači da sve slike i ukrase okrenete naopako, kao i da zakopčate veliku dugmad i rajsferšulse. Retko ko uradi sve ovo prilikom stavljanja veša na pranje. Posebno je važno da čarape ne ostanu naopako okrenute. One mogu biti veoma prljave na tabanima i ukoliko su umotane, verovatno se neće dobro oprati.
  2. Previše veša u mašini – kada nagurate previše veša u mašinu, deterdžent i voda će teže prodreti do svih komada i moguće je da veš ne bude dobro opran. Ovo se dešava čak i kada ste sigurni da ste stavili dovoljan deterdžent za pranje veša. Manje napunjena mašina za pranje veša sprečava potrebu da određene komade ponovo perete, a skraćuje i vreme sušenja, ako koristite sušilicu. I mašini je potreban prostor da „diše“, odnosno vešu u bubnju, kako bi bio bolje opran.
  3. Previše praška za veš ili deterdženta – Sada, osim praška, postoje i tečni deterdžent, kao i kapsule za pranje veša. Možda mislite da je više deterdženta garancija da veš bude bolje opran, ali to naprosto nije tačno. Za standardno punjenje mašine, potrebno je oko dve supene kašike klasičnog praška za veš. Preterivanje sa praškom, mirisnim perlama i drugim dodacima može dovesti do zadržavanja prljavštine u vlaknima i nakupljanja bakterija kod veša koji se ne pere na 95 stepeni. Stručnjaci koji rade u profesionalnim perionicama savetuju da je uvek bolje nešto manje deterdženta od onoga što savetuje proizvođač.
  4. Uvek perete veš vrućom vodom – Ne samo da na ovaj način bespotrebno trošite više struje, već potencijalno ugrožavate određene vrste tkanina. Pored toga, na primer, fleke od kafe ili krvi, bolje se skidaju hladnom vodom, nego toplom, a posebno ne vrućom. Noviji deterdženti podjednako dobro peru veš i u hladnoj vodi. Adekvatna temperatura za pranje veša će produžiti vek tkanine, ali i pomoći u zaštiti planete. Topla voda je najbolja za odeću koja je dosta zaprljana, kao i za peškire i posteljinu.
  5. Ne razdvajate odeću za pranje – Sortiranje veša za pranje je važno za kvalitet pranja. Ne samo da treba odvojiti tkanine jednu od druge, već i treba razdvojiti veš po boji. Sortiranje belog veša osigurava da ne dođe do bojenja tkanine, posebno ako se radi o belom vešu koji se pere na 95 stepeni. Farmerke i drugi grubi i tamni predmeti se mogu prati zajedno, ali svakako ne u istoj mašini u kojoj perete čipku, čak i ako se radi o čipki crne boje.
  6. Zaboravljen vlažan veš u mašini – ako zaboravite veš u mašini, povedite računa da ga obavezno opet operete. Možda je prašak maskirao miris buđi, a to je poslednje što vam treba. Za svaki slučaj uključite još jedan kraći ciklus pranja, pa tek onda premestite veš u mašinu za sušenje ili ga prostrite da se suši.
  7. Slepo se pridržavate uputstva – Nekada će vaša mašina prosto bolje oprati veš, ako se ne pridržavate slepo onoga što piše u uputstvu. Ovo ne znači da treba da eksperimentišete sa šarenom odećom i visokim temperaturama. Jednostavno nekim vrstama veša više odgovara manje centrifuge ili niži stepen toplote vode. Na primer, ne bi bilo loše da isprobate kraće programe za manju količinu malo zaprljanog veša ili da probate trik sa sodom bikarbonom uz prašak, a sirćetom umesto omekšivača, kada je pranje peškira u pitanju. Pročitajte više: Pranje peškira: 10 saveta kako i koliko često treba prati peškire
pranje peskira
gresaka kod pranja veša
Photo by PlanetCare on Unsplash

Midas

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button