fbpx
AktuelnoPorodicaUređenje domaVesti

7 glavnih prednosti novogradnje: Zašto kupiti stan u novogradnji i kako birati?

Rešavanje stambenog pitanja je veliki korak, posebno nakon što su cene nekretnina značajno porasle. Ipak, porasle su i cene iznajmljivanja stanova, a uvek je bolji izbor trajno rešavanje stambenog pitanja. Koje su prednosti novogradnje? Da li je bolje i zašto kupiti stan u novogradnji? Na šta treba da obratite pažnju?

Svakako treba da razmislite o lokaciji, te koliko će ljudi u budućnosti živeti u stanu, da li vam je važna blizina posla, bolnice, vrtića i škole. Ukoliko imate automobil, razmotrite mogućnosti za parkiranje. Osobama koje puno putuju, savetuje se da stanove kupuju na obodima grada, gde im je pristup velikim saobraćajnicama lakši. Nekima je važno i da li postoje biciklističke staze, koliko je udaljena reka i da li mogu veću kupovinu da obave bez paljenja automobila.

Veoma je važno da u startu razmotrite sve aspekte, posebno ako planirate da kupite stan na kredit. Neke stavke vam se u startu možda neće činiti tako važne, ali vremenom ćete shvatiti da je ipak trebalo da ih razmotrite. Zato vam mi predočavamo šta sve treba imati u vidu.

novogradnja 1
Fotografije: 4zida.rs/Shutterstock

Koje su prednosti novogradnje?

1.      Sve je novo i nema dodatnih ulaganja

Osnovna prednost novogradnje je u tome što je sve novo i nema potrebe da se izlažete dodatnim troškovima u vidu renoviranja. Poštedećete sebe i dogovora i objašnjavanja sa majstorima. Sve što je potrebno jeste da spakujete stvari, kupite nameštaj i uselite se u novo i čisto.

2.       Mogućnost prilagođavanja prostora pre kraja radova

Kada kupujete novogradnju, postoji mogućnost da se dogovorite i birate neke detalje poput sanitarija, pločica, pregradnih zidova i slično. Pored toga, uvek postoji mogućnost da donekle pregovarate i o ceni, u zavisnosti od faze u kojoj kupujete stan, posebno ako ste kupac koji ne diže kredit.

3.       Veće su šanse da je stan u novogradnji energetski efikasniji

Stanovi u novogradnji su rađeni po novijim standardima. Korišćena je bolja stolarija i izolacija. Imaju bolji sistem grejanja od starih stanova, kao i noviji bojler. Samim tim, verovatno ćete s godinama dosta uštedeti na računima za grejanje, odnosno hlađenje svojih domova.

novogradnja 4
Novogradnja u Beogradu / novogradnja Zemun – Fotografije: 4zida.rs/Shutterstock
4.       Lakše do kredita

Ne mora da znači da je sa papirima stana u novogradnji sve u redu, no to je nešto što se da proveriti  pre bilo čega. Kada se utvrdi da je sve urađeno kako treba, lakše ćete dobiti traženi iznos kredita i adekvatnu procenu procenitelja nekretnine. Brojni stanovi u novogradnji već imaju i ponude banaka, te ćete skratiti proceduru ukoliko niste prvi koji u istoj banci i istoj zgradi uzima kredit.

Ako uzimate kredit, svakako ćete morati da nađete uknjižen stan ili onaj koji je u procesu legalizacije, ali ovi problemi su znatno ređi sada, nego što je to bio slučaj ranije.

5.      Zabluda je da je starogradnja kvalitetniji izbor

Često se starogradnja spominje kao sigurniji izbor kada je kvalitet u pitanju. Pod ovim se uglavnom misli na samo strukturu stambenog prostora, odnosno zidove. Znajući da i kod starogradnje ima mnogo slučajeva zgrada koje propadaju i pucaju, ovaj segment ne treba uzeti zdravo za gotovo.

Kada je reč o kvalitetu stolarije, bespredmetno je pričati koliko je energetski bolja nova stolarija i da se u starim stanovima ona svakako mora menjati. Isto je i izolacijom fasade, te podovima i drugim instalacijama. Pored toga, kada kupujete starogradnju, nikada ne možete znati da li je u stanovima iznad i ispod vas menjana instalacija, te tako nema potpune sigurnosti čak i ako vi sve promenite.

U svakom slučaju je važno da se o ovom segmentu dobro raspitate pre odlučivanja za kupovinu bilo koje nekretnine, odnosno stana. Sada postoji toliko opcija novogradnje, posebno kada je u pitanju novogradnja u Beogradu, Novom Sadu i drugim većim gradovima, da je nemoguće da ne postoji bolji kvalitet od starogradnje.

6.      Moguće je kupiti i garažu

Kada kupujete stan u novogradnji, uglavnom je moguće da doplatite i garažno, odnosno parking mesto. Kako je mesta za parkiranje sve manje i na periferiji grada, a stanovi u starogradnji imaju veoma retko obezbeđen parking, ova stavka nije zanemarljiva.

7.       Povraćaj PDV-a

Glavne prednosti novogradnje su i u tome što kupac, koji već nema nekretninu na svoje ime, može da dobije povraćaj PDV-a prilikom kupovine prvog stana. Prilikom kupovine prvog stana takođe se ne plaća ni porez na prenos apsolutnih prava (on se ne plaća ni kada je starogradnja u pitanju).

U ovom slučaju uvek imajte na umu koliko će vam PDV-a biti vraćeno, kada razmatrate da li da kupite novogradnju prilikom čije kupovine nemate ovu opciju, a verovatno i treba uložiti novac u adaptaciju.

novogradnja 3
Fotografije: 4zida.rs/Shutterstock

Kvalitet stanova u novogradnji

Kvalitet uvek može varirati, a na kvalitet stanova u novogradnji utiču infrastruktura, materijali za gradnju, izolacija, tehnike gradnje, završna obrada i korišćena tehnologija. Infrastruktura obuhvata blizinu saobraćajnica, povezanost javnog prevoza, blizinu zdravstvenih ustanova, škola, prodavnica i drugih sadržaja koji dobrinose boljem kvalitetu života.

Materijali koji se koriste prilikom gradnje igraju važnu ulogu jer direktno utiču na izdržljivost i dugovečnost određene nekretnine. Važan je kvalitet armature, čelika, betona kao i podnih i zidnih obloga. Pored toga, važna je i dobra toplotna, ali i zvučna izolacija, kako biste uštedeli energiju i imali adekvatan komfor. Obratite pažnju i na sigurnosne sisteme i energetsku efikasnost ugradnih uređaja. Završna obrada je važna i za kvalitet, ali i vizuelni dojam.

Moderan dizajn stanova, ali i samih zgrada, te okruženja u većim novonastalim naseljima mogu doprineti boljem vizuelnom utisku, kvalitetu, komforu, a prijaće vam i da u okruženju imate ljude sličnih godina.

Češće se za stanove u novogradnji odlučuju mlađi parovi, te ćete imati društvo, ali i pomoć, ako budete imali decu sličnih godina. Lakše ćete se organizovati za preuzimanje dece iz škole ili povremeno čuvanje.

Danas se novogradnja može naći na najrazličitijim lokacijama i u gotovo svim manjim i većim opštinama, pa je samim tim i izbor veliki. Kada je u pitanju Beograd, trenutno su najaktuelnije novogradnja Zemun, Novi Beograd, Mirijevo, Borča, ali i nekretnine u drugim gradovima širom Srbije. Čak i manje opštine poput Topole ili Beške sada nude stanove u novogradnji.

Roditelji se nekada odlučuju za manji stan u novogradnji većeg grada kada dođe vreme da njihovo dete napusti porodični dom zbog odlaska na fakultet.

Reklame

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button