fbpx
MenopauzaU poverenju

Seks posle menopauze – 7 mitova o intimi u menopauzi

Nekada se misli da seks posle menopauze ne postoji, neki čak tvrde da uopšte više nemaju seksualnu želju. Drugi kažu da se ništa ne menja u odnosu na ranije. Šta je istina, a šta su samo mitovi, otkrivamo u ovom tekstu.

Već u perimenopauzi proći ćete kroz vrtoglave promene svog tela i osećanja, moguće je da će vam biti teško da se snađete u svemu tome. Važno je znati da je sve što se događa potpuno prirodno i normalno, a da menopauza ne mora da bude kraj vašeg seksualnog života.

Sve vezano za menopauzu je veoma često tabu tema. Mi želimo da normalizujemo sva stanja i životna doba koja nas čekaju, te da se što bolje edukujemo, kako bismo ih lagodno proveli.

Pročitajte:

7 zabluda vezanih za seks posle menopauze

1.      Menopauza dovodi do gubitka seksualne želje

Menopauza može da uzrokuje pad libida, kod nekih čak i potpuno izostaje, ali to nije pravilo. Gubitak libida je često i privremen, a postoje i žene koje u menopauzi čak imaju pojačanu seksualnu želju.

Iskustva po ovom pitanju i po pitanju menopauze su veoma individualna isto kao što su i iskustva sa trudnoćom različita od jedne do druge žene.

2.      Libido nestaje zauvek

Čak i žene koje su izgubile svoj libido u potpunosti, vremenom i pažnjom su uspele da je povrate. Verovatno neće imati isti libido kao u 30-im ili 40-im godinama, ali neće imati ni potpuno odsustvo seksualne želje. Seks posle menopauze i te kako postoji, ali možda će biti potrebno i nekih faktora da ga poželite.

3.      Partner me neće razumeti

Obzirom da žene nekada ni same nisu spremne na početak menopauze, vrlo često misle da ih partner neće razumeti i plaše se da sa njim razgovaraju na ovu temu. Možda ćete se osećati manje privlačnom i odbačenom, a da partner zapravo uopšte tako ne misli.

Razgovor je veoma važan i upoznavanje partnera sa onim što nam se dešava. Zajedno ćete se postepeno navići i prebroditi novonastalu krizu, a seks posle menopauze može biti još prijatniji i uzbudljiviji.

4.      Hormonska supstitociona terapija je rešenje za sve žene

Hormonska supstituciona terapije jeste rešenje za neke žene, ali bi bilo dobro da prvo probate sa manje invanzivnim metodama. Neke žene čak ni ne smeju da koriste ovu terapiju iz nekih drugih razloga.

Potrebno je malo vremena, volje, vežbe i isprobavanja različitih proizvoda, ali važno je znati da možda postoje lubrikanti za vaginalnu suvoću u menopauzi ili vežbe koje će pomoći da ojačate mišiće.

5.      Ginekološki pregledi su potrebni samo ako imate seksualne odnose

Vaše ginekološko zdravlje se ne odnosi samo na reproduktivni period i seksualno aktivne osobe. Veoma je važno odlaziti na redovne ginekološke preglede, kako bi se predupredile eventualne teže bolesti i očuvalo zdravlje. Posebno je osetljiv urinarni sistem u menopauzi jer su infekcije mokraćnih puteva češći.

seks posle menopauze

6.      Seks će uvek biti bolan

Postoji mnogo načina da izbegnete ovaj problem. Jednostavno možete prvo probati sa lubrikantima ili korišćenjem adekvatnih vagitorija i krema za ovaj problem. Postoje i laserski tretmani koji mogu obnoviti vaginalnu slozokožu. Neko vreme ćete morati da isprobavate načine koji bi mogli da Vam pomognu, ali kada jednom nađete rešenje, biće vam opet ugodno i uživaćete.

7.      Polni odnos je jedina intimnost

Mnoge žene u nekom periodu preferiraju druge oblike seksualne intime, poput predigre, maženja i oralnog seksa. Ukoliko još uvek niste našli način da se izborite sa bolnom penetracijom, ovo može održavati fizičku intimu u vašoj vezi.

Najvažnije je da zapamtite da se seksualni život ne završava u menopauzi. Razgovarajte otvoreno sa partnerom, prijateljicama i lekarom. Ako budete osećali bol, pronađite adekvatna sredstva koja pomažu da prevaziđete ovaj problem. Imate razumevanja pre svega sami za sebe i nemojte očajavati zbog stanja koje se vremenom može popraviti.

Literatura:

  1. Center for Women’s Health: Facts and Myths about sex after Menopause – https://www.cwhwichita.com/blog/facts-and-myths-about-sex-after-menopause
  2. HealthLine: Myths about Sex after Menopause – https://www.healthline.com/health/dyspareunia/myths-about-sex-after-menopause januar 2020.
  3. Mayo Clinic: Menopause – https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/menopause/symptoms-causes/syc-20353397
  4. Photo by The Coach Space from Pexels

Reklame

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button