Ukusan ćureći batak iz šerpe
Posle mnoštva pokušaja da ćureći batak bude dovoljno ukusan, ali i mek, na različite načine. Najčešće u kombinaciji sa podvarkom ili krompirom u rerni, ovo je bio jedan spontani pokušaj, koji je rezultirao odličnim rezultatom. Meso je meko do mere da se lako odvaja viljuškom, ukusno i odlično u kombinaciji sa sosom.
U ovom tekstu:
Sadržaj:
- ćureći batak ili karabatak (oko 500-600 g obično)
- so
- malo mlevenog bibera
- 2-3 lovorova lista
- 2-3 čena belog luka
- mast ili ulje
Za sos od mesa po želji:
- kašika brašna
- kašika pavlake
Kako se sprema ćureći batak u šerpi?
Ćureći batak stavite u šerpu u koju ste prethodno zagrejali ulje i ubacite batak da se uhvati korica sa svih strana. Nakon toga dodajte dosta soli, biber, ubacite i lovorov list i zgnječene čenove belog luka sa sve ljuskom. Dodajte pola čaše vode i smanjite na srednju temperaturu. Meso ne treba da pliva u vodi, ali je važno i da ne ostane bez nje.
Na svakih 15-ak minuta dodajte još vode, ako je isparila i okrenite batak. Nakon oko sat vremena (zavisi od veličine bataka), primetićete da je počeo da se odvaja od kosti po malo. Tada nemojte dodavati vodu više, već pustite da ispari i da se spolja zapeče. Ako ste sve dobro uradili, meso će se odvajati viljuškom.
Kada izvadite batak da servirate meso, dodajte malo vode, dobro sjedinite sav sos i sačekajte da koji sekund provri. Onda ga procedite kroz cediljku kako bi otpali viškovi ljuske, lovora i dodajte brašno i pavlaku. Koristite ga kao preliv za meso.
Pročitajte još ideja za spremanje ručka: 100 ideja za ručak: Šta spremati za ručak?