fbpx
PorodicaPorodična trpeza

Ukusan ćureći batak iz šerpe

Posle mnoštva pokušaja da ćureći batak bude dovoljno ukusan, ali i mek, na različite načine. Najčešće u kombinaciji sa podvarkom ili krompirom u rerni, ovo je bio jedan spontani pokušaj, koji je rezultirao odličnim rezultatom. Meso je meko do mere da se lako odvaja viljuškom, ukusno i odlično u kombinaciji sa sosom.

kako spemiti cureci batak da ne bude suv

Foto: MrsPetkovic

Sadržaj:

  • ćureći batak ili karabatak (oko 500-600 g obično)
  • so
  • malo mlevenog bibera
  • 2-3 lovorova lista
  • 2-3 čena belog luka
  • mast ili ulje

Za sos od mesa po želji:

  • kašika brašna
  • kašika pavlake
ukusan cureci batak 3

Kako se sprema ćureći batak u šerpi?

Ćureći batak stavite u šerpu u koju ste prethodno zagrejali ulje i ubacite batak da se uhvati korica sa svih strana. Nakon toga dodajte dosta soli, biber, ubacite i lovorov list i zgnječene čenove belog luka sa sve ljuskom. Dodajte pola čaše vode i smanjite na srednju temperaturu. Meso ne treba da pliva u vodi, ali je važno i da ne ostane bez nje.

Na svakih 15-ak minuta dodajte još vode, ako je isparila i okrenite batak. Nakon oko sat vremena (zavisi od veličine bataka), primetićete da je počeo da se odvaja od kosti po malo. Tada nemojte dodavati vodu više, već pustite da ispari i da se spolja zapeče. Ako ste sve dobro uradili, meso će se odvajati viljuškom.

Kada izvadite batak da servirate meso, dodajte malo vode, dobro sjedinite sav sos i sačekajte da koji sekund provri. Onda ga procedite kroz cediljku kako bi otpali viškovi ljuske, lovora i dodajte brašno i pavlaku. Koristite ga kao preliv za meso.

Pročitajte još ideja za spremanje ručka: 100 ideja za ručak: Šta spremati za ručak?

Reklame

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button