Sutlijaš
Sutlijaš je jedna od omiljenih užina ili desert svih generacija. Može se praviti na više načina, a mi ćemo vam predstaviti recept za klasičan, uobičajen kod nas, ali i tursku verziju.
Sastojci:
- 1 šolja pirinča kratkog zrna (izbegavajte pirinač kratkog zrna ili integralni, birajte onaj koji se lakše i brže raskuva, kao što je kočanski, na primer)
- 2 šolje vode
- 4 šolje mleka
- kašičica maslaca, kokosovog ili maslinovog ulja
- 1 vanilin šećer
- 8 kašika šećera
- prstohvat soli
- po želji dodatak cimeta, kakaoa, suvog grožđa…
Kako se pravi sutlijaš?
Operite pirinač i očistite ga, ako je potrebno. Nakon toga ga sipajte u šerpu sa vodom i dodajte maslac ili ulje i so. Kuvajte na srednjoj temperaturi i povremeno mešajte da se pirinač ne zalepi za šerpu. Kada pokupi skoro svu vodu, dodajte mleko, šećer i vanilin šećer. Kuvajte dok pirinač ne bude gotov, a onda sipajte u posude i dodajte po želji cimet ili nešto drugo. Možete dodati kašiku slatkog od kupina ili, na primer, kašičicu kakao i malo mrvljene mente.
Turski sutlijaš
Sastojci:
- 6 šolja vode
- 3 šolje mleka
- 2 šolje pirinča
- 1 puding od vanile
- 15 kašika šećera
- 1 vanilin šećer
- kašičica kokosovog ulja ili maslaca
- dodaci poput cimeta po želji…
Kako se pravi turski sutlijaš?
U veću šerpu stavite pirinač i prelijte vodom, dodajte ulje ili maslac. Mešajte povremeno na umerenoj temperaturi, da ne zagori, dok se pirinač ne skuva. Puding zamutite sa malo mleka u šolji. ostatak mleka sipajte uz šećer u šerpu sa pirinčem. Dodajte i vanilin šećer. Kada mleko skoro provri dodajte razmućen puding i mešajte dok smesa ne postane kompaktna. Sipajte u mokre posudice i ukrasite sa malo cimeta ili suvog grožđa po želji.
Više recepata na Instagram profilu: @demetra.portal, ali i u sekciji PORODIČNA TRPEZA