Punjene paprike iz rerne
Punjene paprike svako pravi drugačije. Najpopularnije je punjenje babura, ali mnogi misle da je ova vrsta šiljatih paprika zapravo ukusnija i da su paprike sočnije. Ukoliko ne volite klasične punjene babure, probajte punjene šilja paprike.
Birajte nešto sitnije paprike uvek kako ne bi bile prevelike i prepune fila. Ovako će biti sočne, a istovremeno imati puniji ukus.
Sastojci:
- 1 kg šiljatih srednjih paprika (8-10 komada)
- 500 g mešanog mlevenog mesa
- 1/2 šoljice pirinča
- 1 veća glavica luka
- 2 čena belog luka
- 1 manji paradajz ili krompir (za zatvaranje paprika)
- 1 jaje
- pola šoljice soka od paradajza
- malo ulja ili masti
- so,
- biber i
- aleva paprika
Kako se prave punjene paprike iz rerne?
Sitno iseckajte crni i beli luk i propržite na malo ulja. U to dodajte mleveno meso, a pred kraj i pirinač, kao i kašičicu aleve paprike, 1/3 kašičice bibera i so po ukusu. Kada je fil skoro gotov, dodajte jedno jaje i dobro ga izmešajte kako bi povezalo smesu.
Dok se fil priprema, operite paprike, izvadite im peteljke i seme. Uzmite odgovarajuću posudu, najbolje da odmah probate dok su prazne da li će moći da stanu da ih naređate. Nakon toga ih napunite tako što ćete utrošiti sav fil. Zatvorite svaku papriku kolutom krompira ili parčetom paradajza. Poređajte ih u malo podmazan pleh.
Preko pospite malo soli, 1/3 kašičice bibera i 1/2 kašičice aleve paprike, sipajte sok od paradajza i jednu šoljicu vode. Prekrijte folijom i pecite pola sata ili ih pola sata pecite otvorene, a nakon pola sata izvadite, svaku okrenite pa vratite na još pola sata. Ako ste ih pokrivali folijom, nema potrebe da ih okrećete, već je sklonite nakon pola sata i nastavite sa pečenjem. Peku se na oko 180 stepeni oko sat vremena.
Savet plus:
*Na isti način možete puniti i suve paprike, samo njih prethodno treba popariti ili držati u toploj vodi.
* Obavezno probodite na 2-3 mesta svaku papriku kako bi tečnost lepo dospela unutra da budu sočnije.
Ukoliko vam treba još ideja, ovde ih možete naći: 100 ideja za ručak: Šta spremati za ručak?, a više recepata možete pročitati na @demetra.portal