fbpx
Porodična trpeza

Jednostavan posni kolač sa cimetom

Tokom uskršnjeg posta, a i inače, ovaj posni kolač sa cimetom vam može poslužiti kao brzinsko rešenje za desert i nešto slatko za iznenadne goste. Važno je da nema dodataka masnoće, pa je prigodan i tokom posta na vodi. Posebno što mislim da svi sastojke uvek imaju u kući, osim možda kisele vode. A ako ste ljubitelj „hlebastih“ kolača, verujem da će vam se svideti.

Posni kolač sa cimetom

Ovaj kolač je pogodan za one koji nemaju vagu i mikser. Dovoljni su vam samo jedna posuda u kojoj ćete mešati, varjača ili žica za mešanje i pleh za pečenje. Mera je za veličinu pleha oko 25x35cm.

Šta vam je potrebno za posne kolače sa cimetom?

  • 2 čaše kisele vode
  • 2 čaše šećera
  • 4 čaše brašna
  • prašak za pecivo
  • 2 kašičice cimeta

*Po želji možete dodati u proizvoljnoj količini: seckanu čokoladu, lešnike, orahe, bademe, suvo grožđe, brusnice, seckane suve smokve, kajsije, šljive…

Kako se prave posni kolač sa cimetom?

Sve sastojke pomešajte u vangli ili činiji. Možete da koristite varjaču, kašiku ili žicu. Na kraju dodajte suvo voće ili druge dodatke po želji. Zatim sipajte u podmazan pleh (ili obložen papirom za pečenje) i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 175°C oko 30 minuta. Kada se prohladi, isecite ga na kocke i pospite šećerom  u prahu.

Savet plus

Ovo može da posluži i kao kora za posnu tortu, tako što ćete između spremiti posni fil, a kolač iseći na više kora. Takođe ga možete peći u kalupu za mafine, a možete ga i preliti topljenom čokoladom po želji.

 posni kolač sa cimetom

Još jedan jednostavan posni recept – Sipana pita sa jabukama

Pogledajte i druge kolače:

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Check Also
Close