Jednostavan posni kolač sa cimetom
Tokom posta, a i inače, ovaj posni kolač sa cimetom vam može poslužiti kao brzinsko rešenje za desert i nešto slatko za iznenadne goste. Važno je da nema dodataka masnoće, pa je prigodan i tokom posta na vodi. Posebno što mislim da svi sastojke uvek imaju u kući, osim možda kisele vode. A ako ste ljubitelj „hlebastih“ kolača, verujem da će vam se svideti.
U ovom tekstu:
Posni kolač sa cimetom
Ovaj kolač je pogodan za one koji nemaju vagu i mikser. Dovoljni su vam samo jedna posuda u kojoj ćete mešati, varjača ili žica za mešanje i pleh za pečenje. Mera je za veličinu pleha oko 25x35cm.
Šta vam je potrebno za posne kolače sa cimetom?
- 2 čaše kisele vode
- 2 čaše šećera
- 4 čaše brašna
- prašak za pecivo
- 2 kašičice cimeta
*Po želji možete dodati u proizvoljnoj količini: seckanu čokoladu, lešnike, orahe, bademe, suvo grožđe, brusnice, seckane suve smokve, kajsije, šljive…
Kako se prave posni kolač sa cimetom?
Sve sastojke pomešajte u vangli ili činiji. Možete da koristite varjaču, kašiku ili žicu. Na kraju dodajte suvo voće ili druge dodatke po želji. Zatim sipajte u podmazan pleh (ili obložen papirom za pečenje) i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 175°C oko 30 minuta. Kada se prohladi, isecite ga na kocke i pospite šećerom u prahu.
Savet plus
Ovo može da posluži i kao kora za posnu tortu, tako što ćete između spremiti posni fil, a kolač iseći na više kora. Takođe ga možete peći u kalupu za mafine, a možete ga i preliti topljenom čokoladom po želji.
Još jedan jednostavan posni recept – Sipana pita sa jabukama
Pogledajte i druge kolače: Više recepata na @demetra.portal
Objavljen: 5. aprila 2021. godine, ažuriran: 14. avgusta 2024. godine