Pekarske kifle
Ako volite one obične pekarske kifle od punog testa, teške, a ne vazdušaste, ovo je pravi recept kako da ih napravite. Uvek ih možete dopuniti nekim filom ili premazati jajetom da dobijete lepu žutu boju, ali ovo je osnovni recept od kog se kreće.
Sastojci za pekarske kifle
- 1 kg brašna
- 1 svež kvasac
- 400 ml vode
- 100 ml mleka
- 100g putera (ili margarin)
- 1 kašika soli
- 1 kašika šećera
Kako se prave pekarske kifle?
Rastopiti kvasac u posudi sa mlakom vodom, mlekom, šećerom i jednom kašikom brašna. Odvojeno umešati so u brašno i kada kvasac nadođe, dodati i njega u brašno. Zatim dodati razmekšani puter. Sve zamesiti dok ne počne da se odvaja od prstiju i posude. Ostaviti 45-60 minuta.
Kada je prošlo vreme, premesiti testo, podeliti na 10-12 kuglica. Svaku kuglicu rastanjiti na oko 0,5cm debljine i urolati u kiflu. Formirane kifle složiti u pleh, premazati vodom i posuti susamom, kimom ili krupnom solju. Sačekati da odstoje 15 minuta, a zatim ih peći na 250 stepeni oko 15 minuta.
Savet plus: Ukoliko želite zdraviju verziju, uvek koristite maslac, a za posnu mleko zamenite vodom, a maslac margarinom.
Više recepata možete naći u odeljku PORODIČNA TRPEZA, ali i na Instagram profilu magazina Demetra: @demetra.portal