Mađarski ređani krompir – Rakott krumpli

Mađarski ređani krompir ili izvorno rakott krumpli je tradicionalno mađarsko jelo koje je lako napraviti u našim uslovima i u duhu sprske kuhinje. Najvažnije je da napravite dobar izbor kobasice koja će biti ukusna.
U ovom tekstu:
Sastojci za mađarski ređani krompir:
- 700g krompira
- 400g kobasica
- 7 jaja (jedno za preliv i 6 za kuvanje)
- 1 pavlaka
- 300ml mleka
- So, biber i ulje

Kako se pravi rakott krumpli?
Obariti u jednoj posudi jaja, u drugoj krompir isečen na kolutove. Bitno je da jaja budu tvrdo kuvana, a krompir ne previše da se ne bi raspadao. Krompir je dovoljno da kuvate desetak minuta. Zatim jaja ohladite, oljuštite i isecite na kolutove. Iz krompira odmah prospite vodu.
Isecite kobasicu na kolutiće.

Preostalo jaje umutite sa pavlakom, a zatim razmutite u mleku.
Vatrostalnu činiju podmažite sa malo ulja, a zatim ređajte krompir-jaja-so/biber (dodajte po želji)-kobasice, ponovite postupak još jednom, tako da vam ostane i jedan sloj krompira za kraj. Kada završite sa ređanjem, zalijte razmućenim jajetom, pavlakom i mlekom. Pecite oko 45 minuta na 200˚C.
Ukoliko vam ponestaje ideja za ručak, pročitajte: 100 ideja za ručak: Šta spremati za ručak?

Objavljen: 5. maj 2016. godine, ažuriran: 11. mart 2025. godine
One Comment