Kako se pravi ćušpajz od šargarepe – POSNO

Već smo objavljivali recept za ćušpajz od šargarepe sa pavlakom, ali ako postite ili jednostavno ne jedete pavlaku, evo recepta i za klasičnu verziju ovog jela.
U ovom tekstu:

Foto: MrsPetkovic
Sastojci:
- 4 veće šargarepe
- 1 glavica crnog luka
- 2-3 čena belog luka
- peršun po ukusu
- so
- biber
- maslinovo ulje
- kašičica brašna

Kako se pravi ćušpajz?
Iseckajte sitno crni luk, a zatim i šargarepu na tanje kolutiće. Na zagrejano ulje dodajte prvo luk, kada postane providan, dodajte šargarepu seckanu na kolutiće i 2-3 minuta je samo pržite na srednjoj temperaturi. Nakon toga dodajte 1-3 čaše vode, sitno seckan beli luk, so i biber.
Ostavite na srednjoj temperaturi i povremeno mešajte dok šargarepa ne omekša, ali ne treba da se raspada. Po potrebi dodajte po malo vode tokom kuvanja, ako ispari. Kada primetite da je kuvana, razmutite kašičicu brašna u malo vode i po želji dodajte peršun, sve promešajte i ostavite još koji minut na vatri, a zatim servirajte kao prilog ili glavno jelo.

Foto: MrsPetkovic