fbpx
Porodična trpeza

Bakin kolač kao nekad (galete, vafle)

Dugo sam tražila recept za bakin kolač, onakav kakvog ga se sećam iz detinjstva. Probali smo čak i neke slane verzije sa testom u koje se sipa pivo, te razne semenke. Nisu loši, ali ovi obični, slatki i mekani su ipak neprevaziđeni i lepi su i posle 2-3 dana.

Ovaj recept je veoma jednostavan. Moje iskustvo kaže da je najveća fora ubosti momenat kada da otvorite aparat i proverite da li su pečeni, obzirom da na mom nije moguće pratiti kada lampica signalizira da je pečeno. Lampica se pali, ali u trenutku kada je kolač prepečen ili nedovoljno pečen.

Samo mućenje je veoma lako, treba vam mikser, činija, veća supena kašika kojom ćete ih sipati i aparat.

Koji sastojci su potrebni za vafle-bakin kolač?

  • 4 jajeta
  • 600 g brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 300 g šećera
  • 300 ml ulja
  • 250 ml mleka
bakin kolač, vafle

Kako se pravi bakin kolač?

Umutiti prvo belanca sa šećerom dok se ne dobije sneg, zatim dodavati žumance po žumance. Onda dodavati ulje, mleko, brašno i prašak za pecivo.

Zagrejati nauljen kalup i kada je dobro ugrejan, sipati 2-3 kašike testa u kalup ili manjom kutlačom. Peći dok se ne upali svetlo na aparatu ili dok ne porumeni. Kada je pečeno, testo se samo odvaja od kalupa.

Saveti i predlozi

  • Čuvajte ih u plastičnoj ili staklenoj kutiji sa poklopcem i tako će vam duže ostati sveže.
  • Možete ih kombinovati sa svežim ili suvim voćem, džemom, slatkom pavlakom, kremovima, eurokremom ili orašastim plodovima. 
jagode 1

Više recepata možete naći i na Instagram profilu: @demetra.portal

Objalvjen: 28. novembar 2024. godine, ažuriran: 7. avgust 2024. godine

limunada - zasto je limunada zdrava
Photo by Kaizen Nguyễn on Unsplash

Reklame

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button