Bakin kolač kao nekad (galete, vafle)
Dugo sam tražila recept za bakin kolač, onakav kakvog ga se sećam iz detinjstva. Probali smo čak i neke slane verzije sa testom u koje se sipa pivo, te razne semenke. Nisu loši, ali ovi obični, slatki i mekani su ipak neprevaziđeni i lepi su i posle 2-3 dana.
U ovom tekstu:
Ovaj recept je veoma jednostavan. Moje iskustvo kaže da je najveća fora ubosti momenat kada da otvorite aparat i proverite da li su pečeni, obzirom da na mom nije moguće pratiti kada lampica signalizira da je pečeno. Lampica se pali, ali u trenutku kada je kolač prepečen ili nedovoljno pečen.
Samo mućenje je veoma lako, treba vam mikser, činija, veća supena kašika kojom ćete ih sipati i aparat.
Koji sastojci su potrebni za vafle-bakin kolač?
- 4 jajeta
- 600 g brašna
- 1 prašak za pecivo
- 300 g šećera
- 300 ml ulja
- 250 ml mleka
Kako se pravi bakin kolač?
Umutiti prvo belanca sa šećerom dok se ne dobije sneg, zatim dodavati žumance po žumance. Onda dodavati ulje, mleko, brašno i prašak za pecivo.
Zagrejati nauljen kalup i kada je dobro ugrejan, sipati 2-3 kašike testa u kalup ili manjom kutlačom. Peći dok se ne upali svetlo na aparatu ili dok ne porumeni. Kada je pečeno, testo se samo odvaja od kalupa.
Saveti i predlozi
- Čuvajte ih u plastičnoj ili staklenoj kutiji sa poklopcem i tako će vam duže ostati sveže.
- Možete ih kombinovati sa svežim ili suvim voćem, džemom, slatkom pavlakom, kremovima, eurokremom ili orašastim plodovima.
Više recepata možete naći i na Instagram profilu: @demetra.portal
Objalvjen: 28. novembar 2024. godine, ažuriran: 7. avgust 2024. godine
2 Comments