Džem od dunja: Jednostavniji i ukusniji nego što mislite
Džem od dunja se ne pravi toliko često, a zapravo je preukusan i ne priprema se komplikovano. Za prvi put možete probati sa manjom merom od jednog do dva kilograma, te videti kako će vam ispasti i da li ste zadovoljni.
Sastojci:
- 3-4 kilograma svežih, oljuštenih i iseckanih dunja
- 3 decilitra vode
- 1 kilogram šećera
- sok od 1 do 2 limuna
Kako se pravi džem od dunja?
Oprati, oljuštiti i iseckati na kockice dunje. One su tvrde pa ovo može biti izazov. Zbog toga u šerpu treba dodati i oko 3 decilitra vode i 1 kilogram šećera. Ako vam se učini da je malo, dodajte još jedan decilitar.
Uključite na jače da provri, a zatim stavite na srednju temperaturu i kuvajte uz gotovo stalno mešanje maksimum do jedan sat. Dok se džem od dunja kuva, operite tegle, a zatim ih stavite u rernu na 100 stepeni, kako bi se sterilisale. Kada je gotov, dodajte limunov sok i dobro promešajte. Vruć džem sipajte u tegle do samog vrha. Nakon toga stavite metalne poklopce i okrenite naopako. Na ovaj način će se poklopci utisnuti i napraviće se vakuum. Možete ih odložiti tako okrenute ili staviti normalno, ne bi trebalo da više može da uđe vazduh, a samim tim ni da se pokvari džem.
Više recepata na Instagram profilu: @demetra.portal, ali i u sekciji PORODIČNA TRPEZA.
Objavljen: 21. oktobra 2023. godine, ažuriran: 11. decembra 2023. godine