Domaći tutku keks

Domaći tutku keks je jedan od omiljenih dečijih iako nije baš najzdravija opcija obzirom da se dodaju i šećer i brašno. Ovaj put ga je formirala devetogodišnjakinja, pa možda prelivanje boja nije idealno, ali je ukus bio odličan.
U ovom tekstu:

Sastojci za tutku keks:
- 250 grama putera
- 130 grama šećera u prahu
- 1 vanilin šećer
- 1 jaje
- 500 grama brašna
- 1 prašak za pecivo
- 2 kašike kakaoa
- do 100 grama čokolade za kuvanje

Kako se pravi domaći tutku keks?
Ostavite puter 30 do 60 minuta na sobnoj temperaturi. Nakon toga ga penasto umutite sa prah šećerom. Dodajte jaje i vanilin šećer, pa brašno pomešano sa praškom za pecivo. Možete mutiti žicom za testo (mikserom) ili mesiti rukom. Sve zamesite u glatku smesu i kada je gotovo, razdvojte na pola. U jedan deo dodajte kakao.
Obe smese podelite na 6 delova. I svaki od dobijenih 12 delova razvijte na “glistu dužine oko 30 centimetara. Poređajte naizmenično 3 krem i 3 braon gliste, a onda ih spojite polako u jednu veliku, tako da presek bude od krem, braon trouglova. Nežno formirajte sada jednu glistu od spojenih 6 delova i isecite je na oko 25 kolutića. Biće debeli oko 7-10 mm.

Da biste napravili pravi domaći tutku keks bilo bi bolje koristiti eurokrem, ali to je veoma komplikovano, posebno ako će i deca asistirati pri pravljenju. Lakše je da čokoladu iseckate na komadiće i svaki isečeni deo uvijte oko komadića školade i dlanovima formirajte kuglice koje ćete blago pritisnuti da dobijete oblik.
Pecite oko 20 minuta na 160 stepeni u prethodno zagrejanoj rerni.
Pročitajte: Zašto su keksići ispali spljošteni? 4 razloga i kako da ih rešite

Više recepata na Instagram profilu: @demetra.portal, a pročitajte i: 100 ideja za ručak: Šta spremati za ručak?
Objavljen: 2. januar 2023. godine, ažuriran: 7. oktobra 2024. godine