Ćufte u sosu od paradajza sa pire krompirom
Još jedno klasično jelo – ćufte u sosu od paradajza sa pire krompirom, ali rado korišćen recept i za početnike u kuhinji i za stare znalce.
U ovom tekstu:
Sastojci za ćufte sa pireom:
- 300g svinjskog mlevenog mesa
- 300g junećeg mlevenog mesa
- 1 parče (osušenog) hleba
- 1 jaje
- 1 glavica crnog luka
- 4 čen belog luka
- 1kg krompira
- 100ml (vrelog) mleka
- 50g maslac
- 1 kašika kisele pavlake
- 2 kašike brašna
- oko 350ml soka od paradajza
- oko 200ml vode
- ulje
- origano
- vegeta, so, biber, aleva paprika, peršunov list (po ukusu)
- muskatni oraščić (opciono)
Kako se prave ćufte u sosu od paradajza?
Crni luk sitno iseckati, parče hleba potopiti u vodu, pa ocediti. U činiju staviti mleveo meso, hleb prethodno oceđen od vode, sitno iseckana 2 čena belog luka i peršun, crni luk, jaje, kašičicu aleve paprike i po ukusu biber i so. Sve dobro sjediniti. Napraviti malene loptice uz pomoć ulja na dlanovima. Nakon toga ih valjati u brašno, ako ih pržite u ulju. Pržiti ih na zagrejanom ulju ili ih ispeći u rerni.
U ulje koje je preostalo od prženja, staviti brašno, kada porumeni dodati paradajz sok i vodu. Mešati dok ne proključa i krene da se zgrušnjava. Nakon toga dodajte kašičicu origana i 2 čena belog luka sitno seckana.
Mogu se ćufte vratiti u posudu gde se sprema paradajz sos i ostaviti tako da ključa još 15-ak minuta uz povremeno mešanje da se ne zalepi.
Za pire skuvati krompir i zatim ga propasirati. Dodati vrelo mleko, maslac, pavlaku i sve sjediniti. Po želji dodati vegetu, biber, peršunov list. Za egzotičan ukus, dodati malo muskatnog oraščića.
Ideje za ručak možete naći ovde: 100 ideja za ručak: Šta spremati za ručak?, a više recepata na Instagram profilu: @demetra.portal
Objavljen: 14. oktobra 2022. godine, ažuriran: 23. septembar 2024. godine
5 Comments