Musaka od pire krompira

Musaka od pire krompira
Musaka je, čini mi se, jelo koje ili vole ili ne. Može da se pravi u raznim kombinacijama povrća, al najčešće će osnovu praviti krompir.
U nekim receptima krompir se ređa sirov, u nekim delimično skuvan. Kako volim da musaku obilno zalijem nekom tečnošću, lično mi ne pravi značaj šta od ta dva primenim.
Ali, konce mi često pomrse klinci koji nisu uvek raspoloženi da istu jedu.
Stoga, ova verzija musake, gde je osnoca pire krompir, je sjajan način da je napravim na način da je pojedu u slast.
SASTOJCI:
1kg krompira
500g svinjskog mlevenog mesa
1 glavica crnog luka
1 čen belog luka
1dl soka od paradajza
2 jaja
1dl mleka
2dl pavlake za kuvanje
1 supena kašika kisele pavlake
začini po ukusu
peršun
PRIPREMA:
Krompir skuvati, pa ispasirati, dodati malo maslaca, mleka i začiniti po ukusu pire.
Na malo ulja propržiti sitno iseckan crni i beli kul, dodati meso i začini i dinstati malo. Posle nekog vremena dodati sok od paradajza.
Vatrostanu posudu podmazati, staviti pola smese pirea, pa meso, pa ostatak pirea. Umutiti jaja, pavlaku i pavlaku za kuvanje i preliti od gore.
Peći u prethodno zagrejanoj rerni oko 20 minuta na 180 stepeni.