Musaka od pire krompira
Musaka je, čini mi se, jelo koje ili vole ili ne. Može da se pravi u raznim kombinacijama povrća, a ovaj put musaka od pire krompira.
U nekim receptima krompir se ređa sirov, u nekim delimično skuvan. Kako volim da musaku obilno zalijem nekom tečnošću, lično mi ne pravi značaj šta od ta dva primenim.
Ali, konce mi često pomrse klinci koji nisu uvek raspoloženi da istu jedu.
Stoga, ova verzija musake, gde je osnoca pire krompir, je sjajan način da je napravim na način da je pojedu u slast.
Sastojci:
- 1kg krompira
- 500g svinjskog mlevenog mesa
- 1 glavica crnog luka
- 1 čen belog luka
- 1dl soka od paradajza
- 2 jaja
- 1dl mleka
- 2dl pavlake za kuvanje
- 1 supena kašika kisele pavlake
- začini po ukusu
- peršun
Kako se pravi musaka od pire krompira
Krompir skuvati, pa ispasirati, dodati malo maslaca, mleka i začiniti po ukusu pire.
Na malo ulja propržiti sitno iseckan crni i beli kul, dodati meso i začini i dinstati malo. Posle nekog vremena dodati sok od paradajza.
Vatrostanu posudu podmazati, staviti pola smese pirea, pa meso, pa ostatak pirea. Umutiti jaja, pavlaku i pavlaku za kuvanje i preliti od gore.
Peći u prethodno zagrejanoj rerni oko 20 minuta na 180 stepeni.
Ovu i još mnoštvo drugih ideja za ručak možete naći na spisku: 100 ideja za ručak: Šta spremati za ručak?
Recept: Milena Kostić, fotografije: Milena Kostić i Tamara Petković
Više recepata na Instagram profilu: @demetra.portal
Objavljen: 8. februar 2013. godine, ažuriran: 10. jula 2023. godine
2 Comments