Kineske šnicle

Najjednostavnije šnicle od mlevenog mesa
Iskrena da budem, ne znam zašto se ove šnicle zovu kineske šnicle i da li zaista imaju neke veze sa kineskom kuhinjom, tek nama su veoma često na repertoaru već dugi niz godina. Od kada njih pravimo, odustali smo od klasičnih faširanih i bilo kojih sličnih oblika od mlevenog mesa. Ove se prave jednostavno i od ove količine ispadne zaista dosta komada te će ih četvoročlana porodica teško pojesti u jednom obroku.

Šta je potrebno za kineske šnicle?
Kineske šnicle – sastojci:
- 300 grama mlevenog mesa
- 1 dl vode
- 3 jajeta
- 5 kašika brašna
- 1 prašak za pecivo
- 1 kašika vegete
- 3 kašike ulja
- 1 glavica crnog luka
- 2 čena belog luka
- 1 kašika prezle (nema veze ako nemate)
- malo bibera, aleve paprike
- peršunovog lista (sve po ukusu)
- mast ili ulje za pečenje (oko 200 g ili 250 ml, zavisi od posude)
Od pribora će Vam trebati – viljuška i vanglica u kojoj ćete ih umutiti, zatim supena kašika za vađenje i tiganj za prženje.

Priprema kineskih šnicli
Iseckajte crni i beli luk sitno. U činiji umutite jaja, a zatim dodajte sve sastojke (osim masti ili ulja za prženje). Izmešajte da dobijete ujednačenu masu. Najbolje da ostavite u frižideru oko pola sata, ali ništa im neće faliti ni ako odmah započnete prženje. Tiganj sa uljem ili mašću ugrejte na visoku temperaturu, a onda ih pržite po par minuta sa svake strane dok ne porumene. U tiganj ih ubacujete tako što vadite manje šnicilice supenom kašikom. Od ove mere će ih biti oko 25 komada.

Savet više:
- Možete deci i praviti manje parčiće tako što ćete ih vaditi kafenom kašikom. Njima će tako biti zanimljivije, samo povedite računa da ih onda kraće pržite.
- Moguće je dodati i jednu rendanu tikvicu, samo onda dodajte još jedno jaje i 2 kašike brašna. A možete narendati ili samleti u seckalicu i drugo povrće po izboru koje dete inače ne voli da jede. Samo je potrebno da vodite računa o kompaktnosti smese, kako bi mogla lepo da se peče.
Na fotografijama je grašak napravljen po osnovnom receptu za grašak, a više recepata možete pročitati na @demetra.portal
Objavljen: 14. septembar 2015. godine, ažuriran: 30. mart 2023. godine